Leković traži dokaze da je Čarapić u konfliktu interesa zbog poslova supruga

Potreban je i dokaz da je Čarapić naredila podređenima kako da odlučuju u predmetima u kojima je ona zainteresovana, napisao je Leković
87 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 13.04.2012. 08:19h

Predsjednik Komisije za sprečavanje sukoba interesa Slobodan Leković zatražio je od Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) da dostavi dokaze da su lični interesi spriječili vrhovnu državnu tužiteljku Ranku Čarapić da profesionalno radi svoj posao.

MANS je nedavno prijavio Čarapić Lekovićevoj komisiji, smatrajući da je u konfliktu interesa zbog poslovnih veza svog supruga sa gradonačelnikom Podgorice Miomirom Mugošom, KAP-om i drugima, a protiv kojih tužilaštvo treba da postupa.

Leković je od MANS-a tražio da dostave “dokaze da je Čarapić nadgledala i kontrolisala osnovne i više tužioce koji su vodili istrage o zloupotrebi službenog položaja u EPCG, te u vezi sa incidentom, koji se dogodio 5. avgusta 2009. godine, kada je gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša napao ekipu 'Vijesti'”.

Tražio je i prijave MANS-a protiv Mugoše „u slučaju nezakonitog ugovora o ustupanju gradskog građevinskog zemljišta preduzeću 'Carine', kao i dakaz da je Čarapić uticala na tužioce da donose nezakonite odluke”.

"Komisiji treba i dokaz da je tužilaštvo odbacilo mogućnost zloupotrebe službenog položaja članova Borda direktora EPCG koji su podijelili milionske raspodjele, bonuse uprkos podacima policije koji su ukazivali na krivično djelo. U drugom slučaju, potrebni su dokazi da je Miomir Mugoša kao gradonačelnik potpisao ugovor kojim je oštetio državnu imovinu, a tužilaštvo je odbacilo krivičnu prijavu zato što je radilo po nezakonitim uputstvima vrhovnog državnog tužioca", piše Leković.

Lekoviću treba dokaz da je „u periodu kada je tužilaštvo rukovodilo ovim istragama, 'Comexport' Budimira Čarapića, supruga državne tužiteljke, dobijao vrijedne poslove na tenderima sa EPCG i Glavnog grada, a ugovore su potpisale osobe protiv kojih je Ranka Čarapić vodila istragu“.

Neophodna su „i imena zamjenika državnih tužilaca koji su postupali po nezakonitim uputstvima Čarapić u tačno navedenim predmetima, kao i imena lica koja mogu potvrditi njen uticaj na nezakonito obavljanje poslova 'Comexporta'”.

"Potreban je i dokaz da su sve krivične prijave u ovim predmetima bile odbačene od strane tužilaca, odluke koje je Ranka Čarapić donosila lično ili naređivala nižestepenim tužiocima, kao i dokaze da je naredila podređenim kolegama kako da odlučuju u predmetima u kojima je ona lično zainteresovana. Neophodni su dokazi koje MANS posjeduje, a upućuju na to da je Čarapić prekršila odredbe Zakona o sprečavanju sukoba interesa", zaključuje se u dopisu.

Iz MANS-a su „Vijestima“ saopštili da će se o Lekovićevom dopisu odrediti nakon praznika. Ta NVO je nedavno Komisiji podnijela inicijativu kojom traži da se utvrdi da li je Čarapić prekršila zakon u slučajevima pobrojanim u Lekovićevom dopisu, jer je „očigledno da je Čarapić bila u prilici da joj lični interesi mogu ugroziti nepristrasnost i objektivnost u odlučivanju, kao što to nalaže Zakon o državnom tužiocu, očekujemo od Komisije da je prekršajno kazni“.

"Zakon o sprečavanju sukoba interesa propisuje da je javni funkcioner dužan da funkciju vrši na način da javni interes ne podredi privatnom, kao i da ne izazove sukob interesa. Smatramo da je Ranka Čarapić prekršila taj zakon", napominju iz MANS-a.

Čarapić juče nije željela da komentariše inicijativu MANS-a.

Galerija

Bonus video: