Marković: Reforma pravosuđa nemoguća bez izmjena Ustava

Marković se danas u Podgorici sastao sa ambasadorima Sjedinjenih Američkih Država i Italije, Su Kej Braun i Serđom Barbantijem
0 komentar(a)
Duško Marković, Foto: Zoran Đurić
Duško Marković, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 12.04.2012. 13:10h

Vlada Crne Gore pokrenula je proces ustavnih promjena ubijeđena da reforma pravosuđa ne može biti zaokružena bez izmjena najvišeg pravnog akta, rekao je ministra pravde i ljudskih prava Duško Marković.

On se danas u Podgorici sastao sa ambasadorima Sjedinjenih Američkih Država i Italije, Su Kej Braun i Serđom Barbantijem, sa kojima je razgovarao o konferenciji Modeli zakonskih rješenja u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala.

Kako su podsjetili iz ministarstva, konferenciju su krajem marta u Budvi organizovali pod pokroviteljstvom ambasada SAD, Italije i Hrvatske.

Navodi se da su sagovornici ocijenili da je ta konferencija jedan od najznačajnijih profesionalnih skupova održanih na temu borbe protiv organizovanog kriminala u Crnoj Gori.

"Današnji sastanak bio je prilika da organizatori konferencije još jednom razmijene mišljenja povodom ovog događaja koji je urodio konkretnim zaključcima i preporukama, a koji će biti verifikovani na sjednici Vlade iduće nedjelje", kaže se u saopštenju.

Navodi se da je u fokusu sastanka bilo i jačanje kapaciteta Specijalnog istražnog tima „u smislu pohađanja specijalizovanih obuka i izrade jasnih smjernica za postupanje u visokoprofilnim istragama“.

Marković je sagovornike podsjetio da je Vlada pokrenula ustavne promjene iz ubjeđenja da reforma pravosuđa ne može biti zaokružena bez izmjena najvišeg pravnog akta.

"On je kazao da se političke konsultacije po ovom pitanju nastavljaju, te da očekuje da će rezultirati konsenzusom kao odrazom političke zrelosti svih političkih snaga zastupljenih u parlamentu Crne Gore", kaže se u saopštenju.

Bonus video: