Može se razgovarati o trobojci

Šef države Filip Vujanović nedavno je rekao da se ne može napraviti dogovor oko uvođenja narodne zastave
167 pregleda 0 komentar(a)
Milo Đukanović Filip Vujanović, Foto: Savo Prelević
Milo Đukanović Filip Vujanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 25.03.2012. 07:48h

Predsjednik Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović kazao je da zahtjev dijela opozicije da se trobojka uvede kao narodna zastava, nije pitanje koje zadire u ustavnu materiju.

"Niti spada u identiteska pitanja, već je predmet eventualne promjene Zakona o simbolima. O pitanjima koja ne zadiru u ustavnu materiju može se razgovarati, ali bez uslovljavanja promjena Ustava", rekao je Đukanović.

Prije dvije sedmice, šef države Filip Vujanović rekao je da se ne može napraviti dogovor oko uvođenja narodne zastave, jer bi se time narušio ustavno ustrojstvo Crne Gore, kao građanske države.

Predsjednik je tada rekao da nema ništa protiv da predsjednička zastava bude trobojka sa državnim grbom Crne Gore.

On smatra da odnosi u vladajućoj koaliciji nijesu na najnižem nivou od njenog osnivanja, ukazujući da je i ranije bilo nesuglasica sa Socijaldemokratskom partijom (SDP) i faza kad su ti odnosi bili na mnogo nižem nivou nego danas.

Đukanović je podsjetio da je svojevremeno SDP “blokirao” izbor Duška Markovića za ministra unutrašnjih poslova i da je prekinuo podršku Vladi Vujanovića zbog potpisivanja Beogradskog sporazuma.

"Odnosi u ovoj, kao ni u jednoj koaliciji nijesu idilični. Ali u našoj koaliciji je odgovornost prema državnim i nacionalnim interesima uvijek bila iznad partijskih razlika i nesporazuma", kazao je Đukanović.

On je naveo da će biti analizirane razlike kako bi se dobio precizan odgovor da li ih partijska viđenja tih problema upućuju na dalju saradnju ili na prijateljski razlaz koalicije.

On je ocijenio da je rano govoriti o kandidatu DPS-a na sljedećim predsjedničkim izborima.

Đukanović je rekao da njegova partija ni u slučaju formiranja Anketnog odbora za istragu privatizacije Telekoma nije kalkulisala podrškom Predlogu zakona o unutrašnjim poslovima.

"Znali smo, prilično pouzdano da će uz podršku SDP-a Odbor biti formiran. Dakle, bili smo spremni da ostanemo u manjini. Pa ipak, nijesmo propustili priliku da ukažemo na štetnost još jedne lakrdije u izvedbi opozicije, čiji je cilj brukanje Crne Gore", rekao je Đukanović.

Bonus video: