Đukanović: Nove stranke su dobrodošle!

Hoće li te glasove uzeti DPS ili neka nova partija na političkoj sceni Crne Gore, vidjećemo, kaže bivši premijer
0 komentar(a)
Ažurirano: 24.03.2012. 12:07h

Bivši premijer Milo Đukanović ocijenio je da odnosi u vladajućoj kolaciji nijesu na najnižem nivou od njenog osnivanja jer je i ranije bilo nesuglasica sa Socijaldemokratskom partijom (SDP) i faza kad su ti odnosi bili na lošiji nego danas.

On je u intervjuu agenciji MINA podsjetio da je svojevremeno SDP “blokirao” izbor Duška Markovića za ministra unutrašnjih poslova i da je prekinuo podršku Vladi Filipa Vujanovića zbog potpisivanja Beogradskog sporazuma.

“Odnosi u ovoj, kao ni u jednoj koaliciji nijesu idilični. Ali u našoj koaliciji je odgovornost prema državnim i nacionalnim interesima uvijek bila iznad partijskih razlika i nesporazuma”, kazao je Đukanović i dodao da oko određenih aspekata ekonomskog razvoja u koaliciji imaju različite poglede.

On je naveo da će biti analizirane razlike kako bi se dobio precizan odgovor da li ih partijska viđenja tih problema upućuju na dalju saradnju ili na prijateljski razlaz koalicije.

“Ako možemo da sarađujemo politički odgovorno, bez kalkulacija i u interesu brze obnove dinamičnog ekonomskog rasta, produžićemo koalicionu saradnju. Ako ne, takođe odgovorno nastupićemo na izborima samostalno, vjerujem ispunjeni onim što smo za Crnu Goru zajedno učinili do danas”, precizirao je Đukanović.

Opozicija bruka CG

On je kazao da DPS nije podržao Predlog zakona o unutrašnjim poslovima, kojim je bilo predviđeno da se Uprava policije vrati pod okrilje resornog Ministarstva, zbog konzistentnosti pravnog sistema i efikasnosti institucije kakva je policija, “i zato što ne treba da bude improvizacija sa ovlašćenjima njenog direktora, kao prvog operativca, kad smo već zadržali takvu funkciju u pravnom poretku”.

Đukanović je rekao da njegova partija ni u slučaju formiranja Anketnog odbora za istragu privatizacije Telekoma nije kalkulisala podrškom Predlogu zakona o unutašnjim poslovima.

“Znali smo, prilično pouzdano, da će, uz podršku SDP-a, Odbor biti formiran. Dakle, bili smo spremni da ostanemo u manjini. Pa ipak, nijesmo propustili priliku da ukažemo na štetnost još jedne lakrdije u izvedbi opozicije, čiji je cilj brukanje Crne Gore”, naveo je on.

Đukanović smatra da je opozicija to pokušala i zloupotrebom anketnog odbora koji se bavio pitanjem tranzita cigareta kroz Crnu Goru.

Đukanović smatra da je opozicija to pokušala i zloupotrebom anketnog odbora koji se bavio pitanjem tranzita cigareta kroz Crnu Goru.

Đukanović je rekao da opozicija sada ćuti o takvom ishodu svojih ranijih podmetanja, kao i o tome da je njen glavni podržavalac u tom slučaju sa italijanske strane, nekadašnji ministar finansija Otavijano Del Turko “zaglavio u zatvoru sedam godina zbog krađe”.

“E, takvu lakrdiju računajući na kratko pamćenje javnosti, hoće sada da ponove, opet na štetu Crne Gore i svih nas”, smatra on.

Dobrodošlica!

Komentarišući stvaranje novih partija na domaćoj političkoj sceni, Đukanović je rekao da se Crna Gora politički izgrađuje, demokratski sazrijeva i da su te stranke za DPS dobrodošle.

On smatra da će i dalje najuspješnije biti one partije koje znaju da mijenjaju sebe i da svoju politiku usklađuju sa političkim ambijentom i uvijek novim potrebama vremena.

“Da je DPS 1992. godine krenula u nezavisnost, sa samo deset odsto indipendentističke javnosti, tada bismo imali rat, koji bi Slobodan Milošević inicirao, kao i u drugim djelovima bivše SFRJ”, naveo je Đukanović.

U Crnoj Gori, kako je kazao, ne opstaju partije koje političke programe zasnivaju na ekstremizmu i nacionalizmu, na tenzijama sa susjedima ili na služenju interesima drugih država.

Uspješne su, prema riječima Đukanovića, one partije koje svojim konkurentnim programima dopiru do umjerenih birača koji čine većinu biračkog tijela.

Upitan da li formiranje novih partija odgovara DPS-u, zbog ocjena da će one oduzeti glasače opozicije dok će biračko tijelo najjače stranke ostati stabilno, Đukanović je rekao da vjeruje da će DPS zadržati svoje glasače i da će se pristalice opozicije osipati, nezadovoljni rezultatima partija koje su podržavali.

Uspješne su, prema riječima Đukanovića, one partije koje svojim konkurentnim programima dopiru do umjerenih birača koji čine većinu biračkog tijela.

Na pitanje da li neku od opozicionih stranaka vidi kao mogućeg koalicionog partnera, Đukanović je podsjetio da je i uoči referenduma nudio opoziciji dogovor o koaliciji u nezavisnosj Crnoj Gori, ali da oni to nijesu prihvatili.

On je rekao da svaka partija koja zavrijedi povjerenje građana na izborima i koja javno pokaže da su joj državni interesi Crne Gore jedina i neprikosnovena svetinja može računati da podijeli vlast sa DPS-om.

“Postoji samo jedan uslov - ni po koju cijenu nećemo formirati vlast sa partijama koje bi činile vlast u Crnoj Gori sa ciljem da služe interesima druge države. Teorijsko-politički, ova napomena nekom može djelovati i suvišno. U našem iskustvu, svakako ne”, zaključio je

Galerija

Bonus video: