Vuković: Ustav je izmjenjen u skladu sa propisima

Vuković je naveo da bi SNP trebalo da postupa kao do sada, odnosno da i drugi put podrži izmjene Ustava u domenu pravosuđa
0 komentar(a)
Miodrag Vuković, Foto: Savo Prelević
Miodrag Vuković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 20.03.2012. 13:47h

Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo usvojio je Predlog amandmana za izmjenu ustava u skladu sa propisima, a opoziciji ne odgovara što i na tom nivou nije mogla da blokira cjelokupni proces, smatra poslanik Demokratske partije socijalista, Miodrag Vuković.

Odbor je u ponedeljak usvojio predlog bez prisustva opozicije, jer su članovi Socijalističke narodne partije (SNP) imali obaveza na pripremi dana te stranke. Emilo Labudović iz Nove srpske demokratije napustio je sjednicu nezadovoljan zato što je radna grupa prethodno usvojila Predlog amandmana bez dva člana iz SNP-a.

Vuković je agenciji MINA rekao da „nije preveliki optimista“ da će izmjene Ustava u dijelu nezavisnosti pravosuđa biti usvojene na korektan način i blagovremeno.

„Ponovo će biti demagogije i populističkih izjava, parlamentarna opozicija demonstriraće namjeru da po cijenu zaustavljanja Crne Gore na evropskom putu ostane pri svojim zahtjevima“, ocijenio je Vuković.

Po propisima

Kako je kazao, Odbor je sve uradio prema propisima, unutrašnjim aktima parlamenta i poslovniku.

„Ništa nije prekršeno, jedino je tijesno opoziciji što nije mogla u dosadašnjem dijelu procesa da i u osboru i radnoj grupi blokira rad“, rekao je Vuković.

Prema njegovim riječima, ne postoji prostor za pravljenje ustupaka opoziciji oko pitanja na kojima ona insistira, jer bi se time srušila čitava ustavna organizacija države.

Vuković je podsjetio da promjene Ustava nijesu uslov za početak pregovora sa Evropskom unijom, ali je dodao da je interesantno da su te izmjene uslovljene „nečim što nema veze ni sa integracijama ni sa realnim potrebama u Crnoj Gori“.

„Šta znači uvođenje drugog službenog jezika ili narodne zastave? Pocijepati državu po svim šavovima nacionalnog i vjerskog karaktera. Tu bi bio kraj Crnoj Gori i to je potpuno suprotno od većinske volje građana“, zaključio je on.

Sve zavisi od Milića

Vuković je naveo da bi SNP trebalo da postupa kao do sada, odnosno da i drugi put podrži izmjene Ustava u domenu pravosuđa.

Prema njegovim riječima, sve zavisi od njihovog predsjednika Srđana Milića, koji je “znao da prekida korektan rad ljudi iz SNP-a, koji drže do struke i političke odgovornosti, nekim svojim digresijama koje teško ko da je mogao razumjeti”.

Vuković je rekao da bi najveća pomoć mogla biti ako predsjednik Srbije Boris Tadić ponovo organizuje susret sa predstavnicima Srba iz regiona, uz poruku da budu lojalni državi u kojoj žive.

“I Miliću da doda da to pokaže kada su evropske integracije u pitanju. Ako već ne čuje glas Evrope i demokratske Crne Gore, onda bi mu možda glas čovjeka kod kojeg ide već dvije-tri godine po svoje mišljenje, pomogao da se politički urazumi i pokaže elementarnu odgovornost prema procesu o kome je riječ”, naveo je on.

Bonus video: