Marković: EU da još snažnije podrži države Zapadnog Balkana

Prema Markovićevim riječima, potencijali regiona, turizam, investicije, treba sve više da budu asocijacija na Zapadni Balkan
61 pregleda 2 komentar(a)
Duško Marković, Foto: Vlada Crne Gore
Duško Marković, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 17.05.2018. 10:53h

Crnogorski premijer Duško Marković pozvao je danas Evropsku uniju (EU) da još snažnije podrži države Zapadnog Balkana jer je, kako je rekao, to jedini način dostizanja stabilnosti koji neće biti moguće narušiti sa strane.

On je na Samitu EU - Zapadni Balkan u Sofiji, rekao da, zahvaljujući dugogodišnjoj intenzivnoj evropskoj agendi i postignutom napretku, glavne asocijacije kada se pomene region ne moraju više biti samo bezbjednosni izazovi, bilateralni sporovi ili ekonomska nerazvijenost.

Prema Markovićevim riječima, potencijali regiona, turizam, investicije, treba sve više da budu asocijacija na Zapadni Balkan.

"Potencijali koji će svoju punu realizaciju ostvariti upravo pomoću povezanosti unutar regiona i sa Unijom, što je opravdano centralna tema samita i u srži rješenja za preostale probleme u regionu", rekao je Marković.

On je dodao da je najvidljiviji, i ekonomski najneophodniji vid podrške EU razvoj i modernizacija infrastrukture.

"Ključna je dalja podrška EU i zemalja članica, da svojom ekspertizom, fondovima, podrškom budu naši glavni partneri i adresa, da dostignemo taj nivo stabilnosti koji je nepovratan i nepodložan bilo kakvim turbulencijama ili uticajima sa strane", istakao je Marković.

On je ocijenio da region Zapadnog Balkana može da prevaziđe izazove jedino uz jasnu evropsku perspektivu koja, kako je rekao, nema alternativu.

"Uvjereni smo da će to biti glavni rezultat današnjeg dijaloga", poručio je Marković.

Bonus video: