Crna Gora i Makedonija imaju zajedničke evropske ciljeve

"Sve što Crna Gora uradi pozitivno na putu evropskih integracija to je dobro za Makedoniju", kazao je Ivanov
0 komentar(a)
Ažurirano: 16.03.2012. 15:13h

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović i njegov makedonski kolega Đorđe Ivanov, ocijenili su da između dvije države ne postoje otvorena pitanja, već samo širok prostor za unapređenje saradnje, koji bi mogao dodatno da se unaprijedi poboljšanjem putne infrastrukture između dvije zemlje.

Vujanović, koji se nalazi u zvaničnoj posjeti Makedoniji, kazao je da je putna infrastruktura jedan od nedostataka za unapređenje privredne saradnje i da se saglasio sa predsjednikom Ivanovim da treba sve učiniti da se podstakne izgradnja Jadransko-jonskog pravca kroz Crnu Goru, a najbolji model je da to bude koncesijom.

"Region je zainteresovan da se Crna Gora podrži na taj način i da se prema Evropskoj uniji uputi očekivanje da ohrabri partnere koji bi koncesijom izgradili taj dio puta", kazao je crnogorski predsjednik.

Predsjednik Ivanov je kazao da Makedonija pozdravlja status kandidata Crne Gore za članstvo u Evropskoj uniji

Vujanović je dodao da su razgovarali o povezivanju dvije države, putem vazdušnog saobraćaja i dogovorili se da se što prije stavi u funkciju avio linija između Skoplja i Podgorice, odnosno da se iskoristi Turkišerlajnz koji je povezan i sa Skopljem i Podgoricom, te da to budu aviokompanija koja će obezbijediti vazdušnu konekciju između glavnih gradova Crne Gore i Makedonije.

"Dogovorili smo se da, koristeći dobre odnose i komunikaciju sa turskim predsjednikom Abdulahom Gulom i Redžepom Erdoganom, to preporučimo Turskoj kako bi oni ohrabrili "Turkišerlajnz" na jednu takvu vazdušnu konekciju izmedju Istanbula, Skoplja i Podgorice", kazao je Vujanović.

Čvrst most dobrih i prijateljskih odnosa

Predsjednik Crne Gore kazao je da su dvije zemlje posvećene evropskim i evroatlanskim integracijama, što je značajno za dalju stabilnost i razvoj regiona. On je naglasio da dijaspore dvije države predstavljaju čvrst most inače dobrih i prijateljskih odnosa Crne Gore i Makedonije.

"Nedostatak saobraćajne infrastrukture je prepreka i za unapređenje turističke saradnje"

Predsjednik Ivanov je kazao da Makedonija pozdravlja status kandidata Crne Gore za članstvo u Evropskoj uniji sa perspektivom skorog otvaranja pristupnih pregovora. On je naveo da su predmet razgovora bila i ekonomska pitanja, uz konstataciju da je Makedonija prošle godine izvezla u Crnu Goru robe u vrijednosti od 34 miliona eura, a iz Crne Gore uvezla za dva miliona eura, te da je razlog ovog suficita sa makedonske strane, saobraćajna infrastruktura.

Ivanov je istakao da su se saglasili da treba poboljšati saobraćajnu infrastrukturu i posebno potencirali značaj Jadransko-jonske magistrale, koja treba da poboljša razmjenu ljudi i roba, odnosno sveukupne odnose u regionu.

"Nedostatak saobraćajne infrastrukture je prepreka i za unapređenje turističke saradnje. Konstatovali smo da nepostojanje redovne avio linije između dvije države, što otežava saradnju u oblasti turizma", kazao je Ivanov.

On je dodao da kada su u pitanju evropske integracije, tu ima prostora za saradnju, jer su obje države posvećene ispunjavanje evropskih vrijednosti.

"Sve što Crna Gora uradi pozitivno na putu evropskih integracija to je dobro za Makedoniju, kao što i napredak Makedonije na evropskom putu ima pozitivan uticaj kako na Crnu Goru, tako i na čitav region", kazao je makedonski predsjednik.

Brojni eksperti EU u Crnoj Gori

Na pitanje novinara kada dvojica predsjednika očekuju da Crna Gora i Makedonija budu primljene u EU i NATO, Ivanov je odgovorio da je najvažnije da se počnu pristupni pregovori, dodajući da tačan datum prijema u EU i NATO niko ne može saopštiti, dok je Vujanović kazao da Crna Gora očekuje da će u junu dobiti datum početka pregovora.

"Želim da i Crna Gora i Makedonija budu što prije punopravne članice NATO"

"U međuvremenu u Crnoj Gori se puno radi da otpočnemo pristupne pregovore od poglavlja 23 i 24. Već su formirane radne grupe za ta poglavlja. Brojni su eksperti EU u Crnoj Gori koji pomažu taj proces i zato očekujem da će Crna Gora u junu dobiti datum pregovora.

Što se tiče NATO-a, smatram da je Crna Gora ispunila sve uslove za ulazak u tu Alijansu - i vojne i političke. Zato očekujemo snažnu poruku sa samita u Čikagu, koja je Crnoj Gori potvrđena od strane komandanta NATO snaga u Evropi admirala Džejmsa Stavridisa. Prema tome, mislim da je Crna Gora veoma blizu, odnosno na pragu NATO-a.

Želim da i Crna Gora i Makedonija budu što prije punopravne članice NATO", kazao je Vujanović.

Bonus video: