Krivokapić: Parlamentarna istraga nije najbolje sredstvo

"Ona nije najbolje sredstvo, nije prioritetna, već Tužilaštvo i sudstvo treba da urade svoj dio posla, a parlament da bude tu samo kao hitna pomoć"
0 komentar(a)
ranko krivokapić, Foto: Luka Zeković
ranko krivokapić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 28.02.2012. 12:35h

Socijaldemokratska partija (SDP) smatra da Tužilaštvo treba da dobije šansu da do kraja ispita slučaj privatizacije Crnogorskog Telekoma, jer parlamentarna istraga nije najbolje sredstvo, ocijenio je predsjednik Skupštine, Ranko Krivokapić.

"SDP traži da Tužilaštvo dobije šansu, da ispita čitav slučaj do kraja. Moram priznati moglo je to i brže biti završeno. Ipak, nije dovoljno da parlament uzme da rješava slučaj", rekao je Krivokapić Radiju Crne Gore.

On je naveo da parlament treba da pomogne rastu drugih institucija i grana vlasti, kako bi se dobilo društvo u svim elementima.

Krivokapić smatra da, ukoliko Tužilaštvo ne uradi svoj dio posla, nikada nije kasno tražiti parlamentarnu istragu.

"Imamo Komisiju za praćenje privatizacije, a i Evropska komisija (EK) će nas obavezati da za neke privatizacije uradimo reviziju, odnosno kontrolu"

Prema njegovim riječima, takva istraga bi ipak još više zamaglila stvar.

"Ona nije najbolje sredstvo, nije prioritetna, već Tužilaštvo i sudstvo treba da urade svoj dio posla, a parlament da bude tu samo kao hitna pomoć", dodao je Krivokapić.

On je naveo da će Skupština u narednom periodu morati da se bavi privatizacionim procesima u Crnoj Gori.

"Imamo Komisiju za praćenje privatizacije, a i Evropska komisija (EK) će nas obavezati da za neke privatizacije uradimo reviziju, odnosno kontrolu", rekao je Krovikapić.

Ipak, kako je dodao, to neće preplašiti strane investitore, imajući u vidu da su većina tih kompanija propale.

Skupština bi danas konačno trebalo da razmatra Predlog odluke o otvaranju parlamentarne istrage i obrazovanju Anketnog odbora za prikupljanje informacija o korupciji u privatizaciji Crnogorskog Telekoma.

Na dnevnom redu sjednice je i Predlog odluke o izboru predsjednika i članova Anketnog odbora.

Privatizacija Telekoma našla se u centru pažnje javnosti nakon što su krajem prošle godine Dojče Telekom i njegova mađarska podružnica Mađar /Magyar/ Telekom pristali da plate kaznu od oko 95 miliona dolara u okviru nagodbe o sudskoj tužbi, u kojoj se tvrdilo da su bivši rukovodioci te dvije kompanije potkupili državne funkcionere u Crnoj Gori i Makedoniji.

Mađar Telekom je, kako se navodi u nagodbi, podmitio najmanje dvojicu vladinih zvaničnika uključenih u prodaju Telekoma.

Bonus video: