Iz SDP poručili SNP: Odustanite od simbola i podržite ulazak u NATO

Podrška SNP-u ako ta opoziciona partija pristane da se tekst Deklaracije dopuni navodima da partije neće identitetskim pitanjima uslovljavati ustavne promjene u oblasti pravosuđa
0 komentar(a)
Raško Konjević, Foto: Arhiva Vijesti
Raško Konjević, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 27.01.2012. 08:02h

Socijaldemokratska partija najavila je da će podržati zahtjev SNP za vanrednom sjednicom Skupštine na kojoj bi se razmatrao Predlog deklaracije o ispunjavanju uslova za pregovore sa EU, ako najjača opoziciona partija pristane da se taj tekst dopuni navodima da partije neće identitetskim pitanjima uslovljavati ustavne promjene u oblasti pravosuđa. Te ustavne promjene su jedan od uslova za otvaranje pregovora sa Unijom u junu.

To stoji u pismu koje je šefu poslaničkog kluba SNP-a Aleksandru Damjanoviću uputio potpredsjednik SDP-a Raško Konjević.

SDP je predložio da se u tekstu deklaracije nađe formulacija: „Saglasni smo da će promjene Ustava Crne Gore u dijelu pravosuđa, utemeljene na mišljenju Venecijanske komisije, kao jedan od važnih uslova za otpočinjanje procesa pregovora, imati podršku naših političkih partija i da ona neće zavisiti od tema koje nijesu direktno povezane sa potrebnom reformom pravosudnog sistema“.

Iz SNP je ranije u više navrta direktno ili indirektno najavljivano da će podržati ustavne promjene koje se tiču pravosuđa ako vladajuća koalicija pristane na promjene Ustava koje se tiču himne i zastave.

Potpredsjednik Vlade Duško Marković nedavno je upozorio da se, ako se ustavne promjene ne završe prije aprila, to može "vratiti kao bumerang", jer je to jedno od ključnih pitanja za početak pregovora sa EU.

„Ako ne budemo išli u pravcu ustavnih promjena koje će obezbijediti pretpostavke za smanjivanje političkog uticaja na način izbora predsjednika Vrhovnog suda i sastava Sudskog i Tužilačkog savjeta, to će biti veoma rizična situacija", kazao je Marković.

SDP traži i da SNP pristane na članstvo u NATO-u. Konjević je tako u pismu istakao da poslanički klub SDP-a smatra da bi u predlog deklaracije SNP-a trebalo dopuniti formulacijom koja glasi: ”Imajući u vidu vrijednosnu neraskidivost evropskih i evroatlantskih integracija, a u cilju ostvarenja trajne stabilnosti i regionalne bezbjednosti, podržavamo nastavak pune integracije ka konačnom cilju - članstvu u evroatlantskim bezbjednosnim strukturama“.

SNP je u predlogu svoje deklaracije, između osalog, predložio da se formira posebno parlamentarno tijelo koje će uključiti „predstavnike ukupnog crnogorskog društva“, radi uspješnog vođenja i nadgledanja pregovora sa EU, što je zapravo predlog da se promijeni sastav i nadležnosti Nacionalnog savjeta za evropske integracije.

Bonus video: