Srbija poslala protestnu notu zbog teksta Andreja Nikolaidisa

Članovi beogradskog Foruma pisaca su se javno suprotstavili hajci na Andreja Nikolaidisa, koju vode “zvaničnici iz Republike Srpske, podgorički Dan i beogradska Politika”
157 pregleda 0 komentar(a)
andrej nikolaidis, Foto: Boris Pejović
andrej nikolaidis, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 18.01.2012. 04:56h

Vlada Srbije uputila je u utorak protestnu notu Ministarstvu vanjskih poslova povodom autorskog teksta savjetnika predsjednika parlamenta, pisca Andreja Nikolaidisa, saznaju “Vijesti” u Vladi.

Iako to nije diplomatska praksa, srpsko ministarstvo spoljnih poslova je gotovo istovremeno pozvalo crnogorskog ambasadora Igora Jovovića da dođe u sjedište MSP-a, gdje su mu usmeno izrazili protest zbog Nikolaidisovih stavova.

I Zapad nastao na genocidu

Tekst “Šta je ostalo od velike Srbije” objavljen je 11. januara na beogradskom portalu e-novine.

Nikolaidis je izjavio da je meta srpske obavještajne mreže

Nikolaidis u tom kontekstu piše da je Republika Srpska “prirodna” tvorevina u civilizaciji koja je nastala na varvarstvu, pa rezonuje da bi civilizacijski potez bio upravo ugasiti Republiku Srpsku, makar i nasilno.

Bole i poetska pravda

U citatu koji je izazvao buru u srpskim tabloidima, ali zavrijedio i naslovnicu “Politike”, Nikolaidis koristi vijest o navodnoj pripremi atentata na godišnjicu Republike Srpske - kada je pronađeno oružje radnika sportske sale Božidara Stanisavljevića Boleta.

“Civilizacijski iskorak bio bi i da je Bole upotrijebio dinamit i puške koje je sakrio u dvorani u kojoj su glavari, duhovnici i umjetnici proslavljali dvadesetogodišnjicu postojanja RS. Da je Bole, recimo, nezadovoljni radnik, koji je shvatio da su nacionalni i vjerski antagonizmi samo maska pod kojom elita skriva temeljni antagonizam svakog društva, onaj klasni. Da je Bole, recimo, rekao: jesam Srbin, ali sam i radnik, stoga ću u zrak dići one koji su me opljačkali – ne bi li to bio civilizacijski iskorak? Bila bi to, još, i poetska pravda”.

Na rođendanu RS u banjalučkoj sali "Borik" bio je srpski politički vrh, na čelu sa predsjednikom Srbije Borisom Tadićem.

Meta Krivokapić?

Zbog Nikolaidisovog teksta, koji je dobio i CG izdanje nakon što je objavljen u BiH, protestovao je poslanik Pokreta za promjene Koča Pavlović i Nova srpska demokratija. Oni traže da predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić pisca razriješi funkcije.

Krivokapić se još nije izjašnjavao povodom teksta svog savjetnika za kulturu i slobodnu javnost, koji tvrdi da oni koji ne priznaju genocid u BiH žele da se prikažu kao žrtve.

Da se u cjelosti na uvid javnosti pruži sporni Nikolaidisov tekst kako bi se vidio njegov pun sadržaj, saopštio je Forum pisaca

Nikolaidis kaže da je meta srpske obavještajne i medijske mreže, baš kao i predsjedik Skupštine Ranko Krivokapić.

Pisci uz pisca

Članovi beogradskog Foruma pisaca su se javno suprotstavili hajci na Andreja Nikolaidisa, koju vode “zvaničnici iz Republike Srpske, podgorički Dan i beogradska Politika”.

Forum pisaca navodi da su reakcije na Nikolaidisov tekst jasno pokazale da “srpska politička elita nije odustala od svojih hegemonističkih namjera prema Crnoj Gori”.

“Pozivamo da se odmah obustavi ova fatva i poziv na linč koju su Politika i drugi mediji objavili, i da se u cjelosti na uvid javnosti pruži sporni Nikolaidisov tekst kako bi se vidio njegov pun sadržaj i na taj način dozvolilo svim zainteresovanim da formiraju jasan stav o onome što je Andrej Nikolaidis iznio u članku".

"To je osnovno ljudsko i demokratsko pravo koje se Andreju Nikolaidisu ovakvim ponašanjem medija ukida, čime se on unaprijed proglašava krivim”, navodi se u reagovanju.

Među potpisnicima reagovanja su književnici Filip David i Vladimir Arsenijević, kao i Borka Pavićević, Ibrahim Hadžić, Laslo Vegel, Saša Ćirić i Mileta Prodanović.

Bonus video: