SNS traži obnovu spomenika kralju Aleksandru Karađorđeviću

“Pokušaj obnavljanja spomenika je pružanje ruke u cilju poboljšanja odnosa između Crnogoraca i Srba u Cnoj Gori"
0 komentar(a)
Momčilo Vuksanović, Foto: Luka Zeković
Momčilo Vuksanović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 11.01.2012. 11:18h

Srpski nacionalni savjet (SNS) obratio se Skupštini opštine Prijestonice i Ministarstvu kulture sa zvaničnim zahtjevom za obnovu spomen obilježja kralju Aleksandru Karađorđeviću na Cetinju.

Podsjećajući da je kralj rođen na Cetinju, te da je bio unuk kralja Nikole Petrovića, predsjednik SNS-a Momčilo Vuksanović istakao je da inicijativa za obnovu spomenika ima izuzetnu važnost i vezu predstavnika dvije najveće nacionalne zajednice u Crnoj Gori, Crnogoraca i Srba.

“Pokušaj obnavljanja spomenika je pružanje ruke u cilju poboljšanja odnosa između Crnogoraca i Srba u Cnoj Gori. Važno je i da se izbriše sve ono što je donio fašizam, ali i da ispunimo ono što je civilizacijski dug prema onom što povezuje dva naroda”, kazao je Vuksanović.

Ističući da očekuje podršku Prijestonice i Ministarstva kulture u cilju realizacije inicijative, Vuksanović je kazao da bi eventualno obnavljanje spomenika za Cetinje značilo poboljšanje turističke ponude i istakao da je riječ o istorijskom nasljeđu.

Miloš Brajković (SNS) kazao je i da je ta organizacija od opštinskih vlasti i resornog miistarstva zatražila zajedničku obnovu spomen obilježja kralju Aleksandru, tako što bi se na zgradi srpskog poslanstva najprije postavila ploča koja bi svjedočila da je tu rođen prvi ujedinitelj Južnih Slovena.

“A nakon toga bi bio pronađen i vraćen isti onaj spomenik, koji su fašisti oborili u noći između 20. i 21. jula 1941. godine, ili njegova replika”, kazao je Brajković.

Bonus video: