Novoj partiji treba dobra kampanja

Podaci govore o značajnom i dovoljnom broju onih koji su razočarani u politiku i planiraju da apstiniraju od izbora
0 komentar(a)
Olivera Komar, Foto: Arhiva "Vijesti"
Olivera Komar, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 05.01.2012. 08:42h

Partijski sistem u Crnoj Gori nije toliko konsolidovan da ne bi bilo mjesta za nove inicijative, smatra saradnica na Fakultetu političkih nauka u Podgorici Olivera Komar.

Komar je agenciji MINA rekla da podaci govore o značajnom i dovoljnom broju onih koji su razočarani u politiku i planiraju da apstiniraju od izbora.

Profesor Vladimir Goati ocijenio je da je partijski sistem Crne Gore na neki način strukturisan.

“I tu je jako teško, naročito u proporcionalnom sistemu, probiti izborni prag i afirmisati se kao neka nova partija, tim prije što ne znam šta bi ta nova partija mogla da nosi, jer praktično sve partije u ovom momentu u Crnoj Gori, govorim o relevantnim, su proevropske, jedini rasip među njima je odnos prema Srbiji”, rekao je Goati agenciji MINA.

On smatra i da u vladajućoj koaliciji postoji već dovoljno i radikalnih snaga koje su na distanci prema Srbiji, da bi na tom fonu mogla da se formira neka nova partija: “Ne vjerujem u formiranje novih partija i vjerujem da će DPS, kao i do sada, pokazati svoju suprematiju”.

Selekcija kadrova je ključ

Komar kaže da je jedino što iz podataka možemo sa velikom vjerovatnoćom tvrditi jeste da 11 odsto građana koji smatraju da je osnivanje nove partije loše i bespotrebno vrlo vjerovatno ne bi glasalo ni za kakvu novu partiju “i vrlo je zadovoljno svojim aktuelnim izborom”.

Upitana čime bi se nova partija morala izdvojiti i privući birače, Komar je objasnila da je danas za dobar uspjeh na izborima prevashodno važan dobar politički marketing i izborna strategija: “Rezultat teško dolazi sam po sebi i ideja nikad nije dovoljno dobra ukoliko se dobro ne plasira. U tom smislu, nova partija će prevashodno da bi uspjela morati da uradi dobru terensku i medijsku kampanju”.

Komar dodaje i da će partija, s obzirom na to da je nova, morati da se izbori sa uništavajućim preovlađujućim skepticizmom kako „svakako nema pomoći i ništa se ne može promijeniti”.

Ona dodaje da će program partije biti važan, posebno u smislu da se pametno izbalansira kada su u pitanju identitetska i druga dominantna pitanja u Crnoj Gori: “Ali će selekcija kadrova biti ključno važna. Lična istorija ljudi koji budu predvodili novu partiju, ukoliko se ona formira, naravno, može opredijeliti njen uspjeh. S druge strane, harizma lidera je drugi ključni faktor”.

Bonus video: