Proradio sajt predsjednika nakon hakerskog napada

Na sajtu su se umjesto saopštenja iz kabineta predsjednika nalazile objave na albanskom jeziku, kojom napadači traže da se Tuzi proglase opštinom
0 komentar(a)
Ažurirano: 30.12.2011. 08:31h

Zvanični sajt predsjednika Crne Gore (Predsjednik.me), napadnut u četvrtak veče, ponovo je u funkciji.

Na naslovnici sajta su ponovo nalaze saopštenja iz kabineta predsjednika, koja su sinoć zamijenile poruke na albanskom jeziku - zahtjev da Tuzi postanu opština, jer to je, kako su napisali napadači, njihovo pravo.

"Duam te themelohet komuna sic eshte garantuar dhe te drejta te plota! RRNOFT SHQIPERIA ETNIKE", bila je poruka na centralnom dijelu sajta Predsjednik.me.

Ispisana je bila i poruka: "Albanci nisu teroristi, već žrtve".

Na sajtu predsjednika bila je istaknuta i albanska zastava, puštena albanska muzika i objavljen natpis "etnička Albanija".

Napadači su ostavili i dvije mail adrese therestofthecrew@live.com i frendsat@live.com.

Napad na sajt Predsjednik.me nije prvi napad na državnu lokaciju na internetu.

Hakeri su i tokom 2008. upadom uspjeli da izmijene naslovnicu sajta Skupštine Crne Gore (tadašnja adresa skupstina.cg.yu).

Umjesto zvanične naslovne strane, na sajtu se pojavljivala zatamnjena stranica na čijem je centralnom dijelu dvoglavi orao, odnosno grb Albanije u plavoj boji. Iznad i ispod grba bijelim iplavim slovima je pisalo da je na sajt upala Grupa hakera iz Ulcinja i albanskog foruma "Zerokul".

Bonus video: