Usvojen budžet Podgorice za 2012. godinu: Bez para splasla obećanja

Opozicija je bila protiv, a odbornici Socijademokratske partije i Dragan Ostojić (DSS) su bili uzdržani
58 pregleda 0 komentar(a)
SO Podgorica, Foto: Zoran Đurić
SO Podgorica, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 27.12.2011. 16:33h

Odbornici vladajuće koalicije Demokratske partije socijalista-Liberalne partije i Bošnjačke stranke, uz glasove Slaviše Guberinića iz Narodne stranke i nezavisnog odbornika Bobana Vujačića usvojili su na zasjedanju Skupštine glavnog grada budžet Podgorice za narednu godinu u iznosu od 49.709.540 eura.

Opozicija je bila protiv, a odbornici Socijademokratske partije i Dragan Ostojić (DSS) su bili uzdržani.

Odbornik SNP Dragan Ivanović, pitao je gradskog sekretara za finansije Miomira Jakšića da li će se i ove godine prelivati sredstva iz kapitalnog u operativni dio budežta i da li će građane tako uskratiti za rješavanje infrastrukturnih pitanja, „kao što su do sada radili“.

Njega je interesovalo i da li će biti smanjenja plate zapošljenima u glavnom gradu, a predsjednicu odborničkog kluba PzP Branku Bošnjak zašto glavni grad participira u troškovima izgradnje crnogorske kuće u Njujorku.

Jakšić je odgovorio da se iz tekućih prihoda mogu finansirati tekući rashodi, te da će iz tih prihoda ukoliko ne ostane sredstava, prelivati u kapitalne investicije.

"Smanjenja plata u 2012. prema projekcijama budžeta neće biti, ali će biti racionalizacije radnih mjesta. Za crnogorsku kuću je potpisan ugovor i Podgorica će tamo imati svoju postavku.Ta sredstva su planirana da se realizuju u 2012. godine", rekao je Jakšić.

80.000 eura za crnogorsku kuću, a ne zna joj se svrha

Odbornica SNP-a Zdenka Popović kazala je da je da su sredstva, predviđena budžetom, mala i veoma restriktivna, naročito prema Javnim preduzećima. Ponovo potencirajući da se Zakon o finansiranju lokalne samuprave nije dobro pokazao, ona je istakla da pojedine njegove odredbe treba promijeniti kako bi se neke takse vratile Podgorici.

"Kapitalni budžet će sačekati bolja vremena. Što se odradilo, odradilo se. Budite oprezniji kada ubuduće budete obećavali građanima", rekla je Popović.

Ističući da neke stavke nijesu baš dobro pojašnjene, odbornik Nove Miodrag Bešović rekao je da bi sredstva namijenjena za saradnju sa opštinama trebalo dati najugroženijim i najmlađim stanovnicima Podgorice.

"Dajemo 80.000 eura za crnogorsku kuću, a ne znamo da li će izdvajati i drugi gradovi, ni kako izgleda, ni koja joj je svrha. Ako je promovisanje kulture u pitanju, zašto u Podgorici ne napravite Prirodnjački muzej", rekao je Bešović.

Projekti ostali na obećanjima

Prema riječima odbornika SNP Alekse Bečića, predlog budžeta pokazuje da je vlast upala u krizu, a da su mnogi obećani projekti ostali neostvareni.

"Među njima su gradski parlament, istočna tribina stadiona, zatvoreni bazeni, dom za stare, savremeni streljački centar, sportska hala u Zeti... Podgorica ne može nositi epitet razvoja ako joj nedostaje kolektor za prečišćavanje voda, koji vlast nije započela 2009. kad je bilo najviše novca", kazao je Bečić.

Odbornik SNP-a Mitar Vuković pitao je gradonačelnika da li je od 950.000 određenih za rekonstrukciju saobraćajnica i mostova, predviđena i rekonstrukcija puta od kilometar ipo ka Vranjickim njivama.

"Znam da sam dosadio ali ta dosada ima cilj, da spasimo mlade živote", rekao je Vuković.

Gradonačelnik Miomir Mugoša kazao je da je za pomenuti putni pravac postojala ponuda „Gradnja prometa“ da besplatno očisti koridor, te da treba imati strpljenja dok ne budu imali Izvještaj, a kasnije i program, o uređenju građevinskog zemljišta.

Informacija o aktivnostima na podsticanju razvoja poljoprivrede i ruralnih područja Glavnog grada u 2011. podstakla je i nekoliko odbornika DPS-a da izađu za govornicu što je opozicija propratila ovacijama.

Bošnjak očekuje rebalans

Bošnjak je kazala da u poređenju sa ranijim godinama ovogodišnji iznos budžeta pokazuje da su „pali na nos“, te da se postavlja pitanje da li će ovaj iznos moći da pokrije troškove.

"Sigurna sam da će i ove godine biti rebalans. Kroz budžet se vidi i kako se ophodite prema Skupštini, jer su, na primjer, sredstva za službena putovanja mnogo manja nego za službu gradonačelnika.

Za drugo izdanje monografije o Podgorici planirano je 50.000 eura, a za stimulisanje preduzetništva duplo manje", navela je Bošnjak.

Predsjednik odborničkog kluba DPS-a Momčilo Vujošević kazao je da je prihodna strana budžeta dobro isplanirana, te da je planom primjetno dalje smanjenje svih vidova trošenja.

"Nijesu smanjena sredstva za kulturu i socijalu, jer grad želi da poveća svoje djelovanje kroz razne pomoći", rekao je Vujošević.

Suhihu budžet realan

Šef odborničkog kluba SDP-a Đorđe Suhih rekao je da budžet ima dobre i loše strane, ali da je u doba krize realno planiran.

Ističuući da je važno da se relizuje, kako ne bi došlo do rebalansa, Suhih je zapazio da u budžetu nema sredstava za vraćanje „Carinama“ na osnovu pravosnažne presude.

"Dobro je da se povećava iznos za socijalu, ali evo već pet godina SDP traži da se valorizuje imovina koju „Dječji savez“ ima u Sutomoru, ali nije formirana komisija koja će utvrditi kako da se to na najbolji način učini. Mali su i planirani iznosi za komunalno opremanje i izgleda da nam je jedini cilj da naplatimo dugovanja", rekao je Suhih.

On je istakao da ga „baš interesuje koja većina želi političku stabilnost u glavnom gradu tako što će usvojiti budžet“, jer onaj ko pomogne da se usvoji rebalans ili budžet se više ne može smatrati neformalnim članom, već koalicionim partnerom.

Bonus video: