Zatvorene sjednice da bi se malo otvorenije pričalo iza zatvorenih vrata

Kontrolna saslušanja trebalo bi da ostanu zatvorena za javnost kad god su na dnevnom redu osjetljiva pitanja u cilju efikasnijeg rada, saglasni su panelisti
0 komentar(a)
Odbor za bezbjednost, Veselin Veljović, Foto: Savo Prelević
Odbor za bezbjednost, Veselin Veljović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 26.12.2011. 15:49h

Kontrolna saslušanja na sjednicama Odbora za bezbjednost i odbranu trebalo bi da ostanu zatvorena za javnost kad god su na dnevnom redu osjetljiva pitanja u cilju efikasnijeg rada, jer se onda učesnici fokusiraju na suštinu priče, saglasili su se panelisti okruglog stola, na kojem su predstavljeni rezultati prve godine primjene Zakona o parlamentarnom nadzoru iz oblasti bezbjednosti i odbrane.

Svoj stav da sjednice, na kojima je riječ o povjerljivim informacijama, treba da budu zatvorene za javnost, načelnik Odjeljenja za unutrašnje poslove MUP-a Veselin Šaranović potkrijepio je aforizmom da se “malo otvorenije priča iza zatvorenih vrata”.

On smatra i da po tom pitanju ne bi trebalo biti restriktivan, već procijeniti da li se pravi šteta time je li sjednica otvorena ili ne za javnost.Konstatujući da, kako je okrugli sto odmicao, nije ostala nijedna kamera, Borislav Banović (SDP) je kazao da je uvijek na početku sjednice postavljeno 30-ak kamera i diktafona, te da tada učesnici idu u širinu.

"A kad ih nema onda se fokusiraju na suštinu. Zato smatram da je bolje da su sjednice zatvorene za javnost”, istakao je Banović.

Da sjednice treba da budu zatvorene za javnost saglasan je Obrad Stanišić (DSP), koji je istakao da to što su sjednice zatvorene ne znači da su tajne i da se ne može doći do informacije. Član Odbora Vasilije Lalošević (SNP) rekao je da poslanici nijesu policajci ni profesionalni bezbjednjaci, već da oni samo rade svoj posao u skladu sa zakonom.

"Postoji jedna predrasuda u nazivu saslušanje, da li kontrolno ili konsultativno. Naziv kontrolno ne asocira na istragu, već na kotrolu državnih službi”, rekao je Lalošević, napominjući da nikad nijedan odbor, kao što je slučaj sa Odbor za bezbjednost, nije “zatalasao bezbjednosnu sliku Crne Gore sa aferom listing i akcijom Balkanski ratnik”.

Predsjednik Odbora za bezbjednost i odbranu Nevludin Nuhodžić rekao je da konsultativna saslušanja uvijek ostanu neprimijećena u javnosti, za razliku od kontrolnih koja djeluju gordo i “kao da će na prečac nešto da riješe”.

Direktor Instituta Alternativa, koja je sprovela monitoring, Stevo Muk rekao je da je usvajanje Zakona o parlamentarnom nadzoru u oblasti bezbjednosti i odbrane bio podsticaj za ažurniji rad odbora iako ga, kako je istakao, karakteriše neiskorišćenost kontrolnih mehanizama.Stručni savjetnik u Odboru Slaviša Šćekić kazao je da zatvorena sjednica ne znači istovremeno i tajna sjednica, jer su svi podaci dostupni preko poslanika koji imaju pravo da istupe, navodeći da je veoma važna i interna kontrola.

Otvorene sjednice su potreba građana, a ne medija

Urednik poltičke redakcije ND “Vijesti” Neđeljko Rudović smatra da sjednice otvorene za javnost nijesu potreba medija, već građana koji su izabrali one koji saslušavaju i koji su saslušani, kritikujući odbijanje nekoliko opozicionih inicijativa za kontrolna saslušanja.

"Mi smo u 'Vijestima' početkom godina imali nekoliko istraživačkih tekstova o prekograničnom švercu prema Kosovu. Zašto je to saslušanje odbijeno. Ne znam šta je za kontrolno saslušanje ako nije izjava ministra odbrane da u redovima VCG ima protivnika države”, rekao je Rudović.

On je kazao da razumije potrebu da se određene stvari na sjednicama čuvaju kao državna tajna, ali i poručio da se mora naći kompromisno rješenje, jer trend zatvaranja sjednica nije dobra.

Bonus video: