Pitanja Lukšiću i ministrima: Gdje vam je plan protiv krize

Mandić će premijera Lukšića pitati i što će Vlada preduzeti kako bi spriječila posljedice koje će uslijediti nakon odobrenog poskupljenja struje
0 komentar(a)
Igor Lukšić Skupština, Foto: Boris Pejović
Igor Lukšić Skupština, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 20.12.2011. 08:14h

Premijer Igor Lukšić i ministri u njegovoj Vladi moraće u četvrtak, u okviru premijerskog sata i posebne sjednice, da odgovore na oko 70 poslaničkih pitanja koja se odnose na smjene rukovodećih pozicija u tužilaštvu, policiji i Agenciji za nacionalnu bezbjednost, ekonomsku krizu, poskupljenje struje, šverc cigareta...

Tako je pitanje lidera Nove Andrije Mandića potpredsjedniku Vlade Dušku Markoviću je li neophodno sprovesti kadrovske promjene u Upravi policije, ANB-u i tužilaštvu, kako bi konačno počela borba protiv nosilaca organizovanog kriminala i korupcije.

Mandić će premijera Lukšića pitati i što će Vlada preduzeti kako bi spriječila posljedice koje će uslijediti nakon odobrenog poskupljenja struje kod najsiromašnijih građana, te šta će uraditi da zaustavi domino efekat na dalja poskupljenja.

Od ministra finansija Milorada Katnića lider PzP-a Nebojša Medojević tražiće odgovor o mjerama koje Vlada namjerava da sprovede u cilju suzbijanja šverca cigareta.

On je istakao da je na osnovu podataka dobijenih od Agencije za duvan, Uprave carina i Ministarstva finansija, te podataka o potrošnji cigareta u Crnoj Gori, došao do procjene da je najmanje 50 odsto tržišta pokriveno švercovanim cigaretama.

Zna li Roćen da je Šojgu opet pomenuo 300 miliona eura

Lukšić Medojeviću treba da odgovori ima li Vlada konkretan plan za ekonomski oporavak i prevenciju eskalacije krize u narednoj godini.

Koču Pavlovića (PzP) zanima da li je ministar vanjskih poslova Milan Roćene čuo kada je, tokom nedavnog boravka i učešća u radu Međuvladinog crnogorsko-ruskog komiteta, ministar za vanredne situacije Sergej Šojgu, opet saopštio da su “ruski investitori u KAP uložili 300 miliona eura te zašto je odćutao tu neistinu”.

S obzirom na to da je u saznanju da je resornim ministrima tokom septembra isplaćen paušal od oko 4,3 hiljade eura, Pavlović će od Markovića tražiti taksativnu listu naknada koje su, kako je istakao, preko mjesečne plate isplaćene resornim ministrima ponaosob od maja do decembra.

Šef kluba poslanika SDP-a Borislav Banović od premijera Lukšića tražiće odgovor u kojoj su fazi aktivnosti vezane za istraživanje i eventualnu eksploataciju nafte i gasa u crnogorskom podmorju.

Bonus video: