Premijerov blog: Na kraju godine

Lukšić je napisao i da stabilnost koja je ostvarena daje za pravo da se zaključi da je Crna Gora razvila značajne kapacitete koji garantuju uspješno prevazilaženje izazova krize
0 komentar(a)
Igor Lukšić, Skupština, Foto: Boris Pejović
Igor Lukšić, Skupština, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 18.12.2011. 16:11h

Crna Gora uspjela je ne samo da ostvari ekonomsku stabilnost, već i da unaprijedi kreditni rejting i ostane u zoni Mastriških kriterijuma za razliku od većine zemalja članica Evropske unije (EU), ocijenio je premijer Igor Lukšić.

On je u svom blogu pod nazivom Na kraju godine, koji je objavljen danas, saopštio da stabilnost koja je ostvarena daje za pravo da se zaključi da je Crna Gora razvila značajne kapacitete koji garantuju uspješno prevazilaženje izazova krize.

"Prevazilaženje krize na ovaj način podrazumijeva da svi moramo dati doprinos, poštujući jedni druge kao partnere na zajedničkom poslu”, naveo je Lukšić.

On je kazao da je Vlada svjesna činjenice da se kredibilnost gradi dugo, a da se može izgubiti brzo.

"Iz tog razloga smatram da je bolje biti oprezan i konzervativan u obećanjima, ali odgovoran i tačan u njihovim ispunjavanjima. To naravno ne znači nedostatak entuzijazma i ambicije, već put da se na međunarodnom planu dokažemo kao partner kome se može i ima razloga vjerovati”, rekao je on.

Prema njegovim riječima, Crna Gora je pokazala da uči brzo i da naučeno može brzo i da primijeni.

"Crna Gora je primjer od kojeg se može dosta toga naučiti”, tvrdi Lukšić.

Vlada je, kako kaže, posvećeno radila na ostvarenju nacionalnih interesa i stvaranju uslova za ekonomski prosperitet države.

"Crna Gora je 9. decembra, odlukom Evropskog savjeta o otvaranju pregovora sa Evropskom unijom u junu naredne godine, napravila krupan korak u integracionom procesu”, poručio je Lukšić.

Vlada će nastaviti sa aktivnostima u pravcu efikasnog sprovođenja usvojenih reformi, potpuno svjesni da ni najbolje zakonadavstvo ni strategije ne garantuju uspjeh.

Lukšić je ocijenio da se rasprava o budžetu Crne Gore za narednu godinu dešava u vremenu velikog broja složenih izazova.

Podaci pokazuju da je Crna Gora u najvećoj mjeri, do sada, izbjegla negativne posljedice krize i obezbijedila stabilnost ekonomije, pa izazov u narednom ostaje poboljšanje ekonomsko-socijalne situacije

Podaci pokazuju da je Crna Gora u najvećoj mjeri, do sada, izbjegla negativne posljedice krize i obezbijedila stabilnost ekonomije, pa izazov u narednom ostaje poboljšanje ekonomsko-socijalne situacije.

"Glavno obilježje makro-ekonomskog ambijenta u ovoj godini je rast ekonomske aktivnosti, ali i visok nivo opreznosti zbog moguće ponovne recesije u eurozoni”, dodao je Lukšić.

Finansijska kriza, kako kaže, nije završena, a budžet za narednu godinu je planiran upravo da bi se država u najvećoj mogućoj mjeri odbranila od spoljnih uticaja i pomogla građanima da izdrže sve uticaje krize

"Ova misija zahtijeva sistemske promjene, žrtvovanje i razumijevanje svih, bez izuzetaka, a mi u Vladi činimo sve što je u našoj moći da je ostvarimo i povećamo kvalitet života svih građana Crne Gore”, rekao je Lukšić.

Finansijska kriza, kako kaže, nije završena, a budžet za narednu godinu je planiran upravo da bi se država u najvećoj mogućoj mjeri odbranila od spoljnih uticaja i pomogla građanima da izdrže sve uticaje krize.

"Na kraju, važno je znati da je ovo tek početak posljednje faze našeg evropskog puta. Taj put neće biti ni lak, ni brz. Najteži i najsloženiji posao tek predstoji”, zaključio je Lukšić.

Bonus video: