Đeljošaj računa na afirmativnu akciju

Albanska alternativa na izborima u Podgorici jedina nastupa kao manjinska lista
4 komentar(a)
Nik Đeljošaj, Foto: Luka Zeković
Nik Đeljošaj, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 05.05.2018. 18:01h

Albanska alternativa (AA) jedina je partija koja će na lokalnim izborima nastupiti kao manjinska lista, i tako iskoristiti pravo da po povlašćenim uslovima uđe u lokalni parlament.

Lista na čijem je čelu Nik Đeljošaj jedina je u prijavi Opštinskoj izbornoj komisiji (OIK) navela da nastupa kao manjinska lista, što znači da nije obavezna da pređe cenzus od tri odsto da bi stekla pravo na odborničko mjesto, već sa osvojenim brojem glasova učestvuje u podjeli mandata.

Prema procjenama poznavalaca političkih prilika, to bi značilo da bi manjinskoj listi za mandat trebalo 1.800 glasova, dok bi ostalim listama trebalo dvaput više. Sagovornik “Vijesti” iz AA navodi da očekuje odbornički mandat.

“Očekujemo da zadržimo onih 1.400 glasova sa lokanih izbora u Tuzima i osvojimo još 200 u Podgorici, što bi bilo dovoljno za jedan mandat. Očekujemo i podršku dijela birača DS-a, ali i DUA koji nisu zadovoljni ulaskom u vladajuću koaliciju”, kazao je sagovornik “Vijesti”.

Bošnjačka stranka i Demokratska unija Albanaca (DUA) nastupaju u koaliciji sa Demokratskom partijom socijalista (DPS), dok Demokratski savez bojkotuje lokalne izbore.

Bošnjačka stranka je kao manjinska lista nastupila na februarskim izborima u Ulcinju, kada je zahvaljujući afirmativnoj akciji osvojila jedno odborničko mjesto u lokalnom parlamentu. Bošnjaci su mandat osvojili sa 343 glasova, dok, primjera radi, Demokrate nisu stekle parlamentarni status iako su imale isti broj glasova.

Bonus video: