Crna Gora po stepenu demokratije u regionu bolja samo od BiH i Albanije

Crna Gora je nazadovala za 6 pozicija u odnosu na prethodnu godinu u izvještaju u kom su države svrstane u četiri tipa režima
0 komentar(a)
Ažurirano: 17.12.2011. 12:57h

Crna Gora se nalazi na 74. mjestu po indeksu demokratije na osnovu izvještaja "Ekonomist intelidžens junit" koji je analizirao 167 zemalja.

Crna Gora je nazadovala za 6 pozicija u odnosu na prethodnu godinu u izvještaju u kom su države svrstane u četiri tipa režima - potpuna demokratija, manjkava demokratija, hibridni režimi i autoritarni režimi.

Crna Gora se nalazi u grupi manjkavih demokratija, a čak 12 od 28 zemalja istočne Evrope bilježi pad u ocjeni demokratije.

Crna Gora je u regionu bolje rangirana od BiH i Albanije, dok su ispred Makedonija, Srbija i Hrvatska.

Prvih pet mjesta na listi 165 država i dve teritorije pripadaju Norveškoj, Islandu, Danskoj, Švedskoj i Novom Zelandu, dok posljednjih pet mjesta zauzimaju Mjanmar, Uzbekistan, Turkmenistan, Čad i Sjeverna Koreja.

Kategorije prema kojima se ocijenjuje stanje demokratije su izborni proces i pluralizam, funkcionisanje vlade, političko učešće, politička kultura i građanske slobode.

Crna Gora je najbolju ocjenu ostvarila u kategoriji izborni proces i pluralizam gdje je dobila 8.75 od mogućih 10, dok je najmanje dobila u kategoriji politička kutura - 4.38 i funkcionisanje vlade - 5.00.

Bonus video: