Opozicija u Danilovgradu kritikovala odluku o rebalansu budžeta

Izvještaj o radu predsjednika Opštine i ostvarivanju funkcija lokalne uprave izazvao je brojne komentare
111 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 29.11.2011. 18:30h

Uprkos oštrim kritikama zbog smanjenja budžeta opštine sa 4,9 na 2,9 miliona eura, odbornici opozicije nijesu na sjednici Skupštine opštine uspjeli da spriječe usvajanje odluke o rebalansu budžeta.

Nakon što je odbijen predlog odbornika SDP-a Ljubomira Đurovića da se rasprava o rebalansu odloži za naredno zasjedanje, tri odbornika te partije odlučila su da tokom rasprave i glasanja napuste skupštinsku salu. Da su im se odbornici opozicije pridružili, Skupština ne bi imala kvorum, ali to se nije desilo pa je odluka usvojena.

Odbornici DPS-a, Aleksandar Pavićević, Boban Perović, Veselin Mitrović i Vlajko Rajović na račun rada predsjednika Opštine, što je bilo prva tačka dnevnog reda, kao i tokom rasprave o budžetu imali su riječi hvale, a neizvršenje budžeta pravdali su "spoljnjim faktorima i globalnom krizom".

Dok su odbornici DPS-a glorifikovali rad predsjednika, opozicija je imala veliki broj primjedbi na rad i na izvještaj

"Rebalans nije spektakularan, ali jeste iznos za koji se budžet umanjuje, a to je oko 40,81 procenat ili okruglo dva miliona eura", kazao je on.

Lukovac se pitao što će JU Centar za kulturu kojem je rebalansom od planiranih 13,5 hiljada eura za programske aktivnosti ostavljeno samo 2.000 eura za čitavu godinu.

Jelena Radenović, šefica kluba odbornika SNP-a, kazala je da rebalans nikoga nije iznenadio. Njena partijska koleginica Persida Vuković kazala je da su ovim rebalansom sve prognoze pale u vodu.

"Svaki vam je početak teatralan, pa završimo kao pozorište u kući", kazao je nakon izlaganja odbornika DPS-a, odbornik SNP-a Miloš Raspopović.

Nakon pitanja da li će zbog loše planiranog budžeta tražiti nečiju odgovornost, predsjednik Opštine Branislav Đuranović kazao je da mora pohvaliti rad i profesionalnost zaposlenih u Sekretarijatu za finansije.

"Ja ću javno da pohvalim gospodu iz finansija. Budžet se nije ostvario, ali vi ste ono što je bilo do vas uradili", kazao je on.

Izvještaj o radu predsjednika Opštine i ostvarivanju funkcija lokalne uprave izazvao je brojne komentare. Dok su odbornici DPS-a glorifikovali rad predsjednika, opozicija je imala veliki broj primjedbi na rad i na izvještaj.

S obzirom na to da se u izvještaju navodi da Danilovgrad ima dobru saradnju s Glavnim gradom, odbornik Nove Predrag Pajović kazao je da bi u tom slučaju trebalo riješiti problem Danilovgrađana koji svakodnevno zbog škole, studija ili posla putuju gradskim prevozom u Podgoricu, a autobisima stižu samo do semafora na ulazu u grad ili do Vezirovog mosta, odatle moraju pješke ili taksijem.

Đuranović je govorio o investicijama u proteklom periodu, završetku radova na Bulevaru Bralenovica - Petlja - Euro petrol pumpa, radovima na saobraćajnici Ostrog - Ždrebaonik, tretmanu otpadnih voda.

Odbornici su raspravljali i o radu Turističke organizacije, realizaciji Programa izgradnje i održavanja elektroenergetskih objekata na području opštine, o realizovanim obavezama između SO Danilovgrad i JLRDS “Radio Danilovgrad” i organizovanju Radio Danilovgrada i drugim tačkama.

Rad Đuranovića vidljiv samo "na televizoru"

Odbornik PzP-a, Čedomir Đurović ne vidi rad predsjednika Đuranovića osim "na televizoru".

"Ja ne vidim taj rad. Vidim te delegacije koje dolaze, ali se čudim što ne prošetaju i pogledaju Trg golootčkih žrtava koji nije završen, hotel "Zetu", puteve", kazao je on, naglašavajući da ne može pohvaliti rad predsjednika Opštine kada on ne može da riješi ni problem fudbalskog stadiona, pa su fudbaleri "Iskre" i publika prinuđeni da idu u Nikšić.

Opozicija je zamjerila i što u protokoloranim i drugim posjetama i prijemima koji su česti, lokalna uprava ne uključuje članove Odbora za međuopštinsku i međunarodnu saradnju.

Radenovićka se zapitala kakvu korist građani imaju od bilo koje investicije, ako je po podacima Monstata iznos prosječne zarade u Danilovgradu toliki da ga čini jednim od dva grada s najnižom zaradom.

Galerija

Bonus video: