Crna Gora duguje Kuvajtu 18 miliona eura

Finansijski resor će već naredne godine otpočeti bilateralne pregovore o uslovima i mogućim olakšicama za vraćanje duga
61 pregleda 0 komentar(a)
Vlada, Foto: Zoran Đurić
Vlada, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 20.11.2011. 10:15h

Crna Gora, prema procjenama Ministarstva finansija iz jula, duguje Kuvajtu 24,1 milion dolara, odnosno 17,8 miliona eura, zbog čega će finansijski resor već naredne godine otpočeti bilateralne pregovore sa vlastima te države o uslovima i mogućim olakšicama za vraćanje duga.

Dug Crne Gore prema Kuvajtu potiče još iz vremena bivše SFRJ, stoji u informaciji koju je Vlada razmatrala u četvrtak.

“Sporazum o pitanjima sukcesije, potpisan 29. juna 2001. godine između zemalja bivše SFRJ, između ostalih, tretira i pitanja podjele finansijske aktive i pasive koja nisu regulisana u pregovorima sa međunarodnim finansijskim institucijama.

U julu 2006. godine potpisan je Sporazum između Republike Srbije i Republike Crne Gore o regulisanju članstva u međunarodnim finansijskim organizacijama i razgraničenju finansijskih prava i obaveza.

Sporazumom je utvrđeno da je ključ za podjelu nealociranih finansijskih prava i obaveza utvrđen na osnovu učešća Republike Srbije i Republike Crne Gore u bruto društvenom proizvodu SRJ u periodu od 1994. do 1998. godine, u srazmjeri 94,12 odsto - Republika Srbija i 5,88 odsto - Republika Crna Gora”, stoji u informaciji.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: