Lukšić poručio: Ne insistirajte na izborima, dobićemo ih još ubjedljivije

Lukšić ocijenio da je to lokalna tema i da u okviru podgoričkog parlamenta treba postići dogovor
0 komentar(a)
Igor Lukšić, Foto: Arhiva Vijesti
Igor Lukšić, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 11.11.2011. 13:51h

Premijer Igor Lukšić poručio je Socijaldemokratskoj partiji (SDP) i Socijalističkoj narodnoj partiji (SNP) da ne insistiraju na novim izborima u Podgorici, jer bi ih Demokratska partija socijalista (DPS) dobila ubjedljivije nego prethodne.Lukšić je, upitan da prokomentariše ocjene dvije partije da su izbori jedini demokratski izlaz, nakon odluke Upravnog suda da proglasi neustavnim izbor sekretara i predsjednika Skupštine Glavnog grada, ocijenio da je to lokalna tema i da u okviru podgoričkog parlamenta treba postići dogovor."Što se mene tiče, DPS je uvijek spremna na izbore, i mislim da bi i naredne dobila ubjedljivije nego prethodne, tu nema nikakve dvojbe.

Tako da bih ja njima preporučio da se malo ustežu od tih zahtjeva za izbore, ali ako baš budu instistirali – i da razmislimo o tome", rekao je Lukšić novinarima tokom posjete Zavodu za zapošljavanje.

Bez komentara o Vujanoviću

Da li aktuelni predsjednik države Filip Vujanović ima pravo da se kandiduje za tu funkciju i u trećem mandatu nije tema za koju je trenutno zainteresovan predsjedik Vlade Igor Lukšić.

On je nakon završenog susreta sa crnogorskim studentima i novinarima kazao da nema kompetencije da tumači Ustav i da je još rano za priču o izborima, bilo parlamentarnim, bilo predsjedničkim.

"U odnosu na bilo kakvo kandidovanje ima još godinu i po do izbora na oba nivoa i mislim da će biti dovoljno vremene da se time bavimo", kazao je Lukšić i istakao da su njemu prioritet ekonomski problemi.

"Što se mene tiče centralna tema su ekonomsko sococijlani prioriteti, stvaranje uslova za obnavljane i rast zapošljavanja, usvajanje budežeta koji je realan iskaz vremene u kojem živimo i koji je prije svega zasnovan na preporukama današnje Evrope koja se suočava sa mnogobrojnim obicima krize. U centru interesovanja je i maksimalna posvećenost ispunjavanju obaveza kada je u pitanju naš evroatlantski put", kazao je Lukšić.

Ustav propisuje da ista osoba može biti predsjednik države u najviše dva mandata.

Vujanović je, gostujući na televiziji Vijesti prije desetak dana odbio da se izjasni da li će se kandidovati i po treći put za funkciju na kojoj se sada nalazi.

Bonus video: