Vuče li Đukanović Crnu Goru ka Moskvi?

Iako će Crna Gora krajem godine dobiti datum pregovora sa EU, bivšem premijeru Milu Đukanoviću i šefu diplomatije Milanu Roćenu ne ide se rado u Evropu
0 komentar(a)
Ažurirano: 23.10.2011. 12:41h

Posljednja istraživanja javnog mnjenja pokazala su da u Crnoj Gori opada broj pristalica pridruživanja Evropskoj uniji. Ali, taj je procenat i dalje visok i prelazi 60 odsto, dok su sve crnogorske političke stranke otvoreno proevropske.

Sanaderizacija Crne Gore?

Analitičar geopolitike Blagoje Grahovac kaže za Dojče vele da je mnogo opasniji antievropski lobi koji čine određeni moćni paradržavni krugovi.

„Ukoliko se budemo integrisali u Evropu, oni će morati da počnu da polažu račune za sve što su do sada učinili u sprezi sa organizovanim kriminalom i korupcijom. Prema tome, ti krugovi itekako rade paradržavno i žele da opstruišu put Crne Gore ka EU“, ocenjuje Grahovac.

U crnogorskoj opoziciji su kao najvažnije ličnosti u tom lobiju označili bivšeg crnogorskog premijera Mila Đukanovića i aktuelnog šefa crnogorske diplomatije Milana Roćena. Kako se navodi, oni s razlogom strahuju od „sanaderizacije Crne Gore“, posebno zbog brojnih slučajeva korupcije sa investitorima iz Rusije, gde, kako dodaju, sada traže podršku.

Urednik „Vijesti“ Neđeljko Rudović kazao je za radio Dojče vele da ne treba odbaciti mogućnost ponovnog okretanja Podgorice prema Moskvi, posebno zbog paternalističkog odnosa Rusije prema Srbiji. On ocjenjuje da tako nešto ne bi bilo mudro za nekadašnjeg predsjednika vlade Crne Gore.

„U sadašnjoj konstelaciji odnosa kada imate kompletnu javnost, i pozicionu i opozicionu, i civilno društvo i medije, to bi mogao biti mač sa dvije oštrice za Đukanovića. Mislim da bi vrlo teško uspio, kao što je to učinio 1996. godine, da sa sobom povuče dominantan dio crnogorske javnosti.“

Crna Gora plaća dugove „ruskog“ Kombinata?

Rusi su, inače, u posljednjih deset godina uložili u Crnu Goru oko dvije milijarde eura. Oligarh Oleg Deripaska je prije šest godina, na podsticaj premijera Vladimira Putina, kupio najznačajnije preduzeće Kombinat aluminijuma u Podgorici, a Rusi na Crnogorskom primorju posjeduju čitava naselja i mnogo hotela.

Kombinat u posljednje vrijeme sve slabije posluje pa je vlada Crne Gore, kao davalac garancija, u opasnosti da će morati da vraća njegove kredite, i to u situaciji kada se i sama mora zaduživati! Kako je riječ o sredstvima od preko 130 miliona eura, u čitav slučaj se uključila zvanična Rusija, preko svog ministra za vanredne situacije Sergeja Šojgua.

Poslanik u crnogorskom parlamentu „Pokreta za promjene“ Koča Pavlović je uvjeren da Roćen i Đukanović, koji je sklopio ugovor sa Deripaskom, vrše pritisak na premijera Igora Lukšića da ipak udovolji zahtjevima Rusa. „Ukoliko Lukšić popusti pred ovim očigledno pripremljenim dolazećim ruskim pritiskom, crnogorska evropska budućnost će biti ugrožena i dovedena u pitanje“, kaže Pavlović.

No, u tom eventualnom odmjeravanju snaga ni Lukšić nije bez šansi. Aktuelni predsjednik vlade Crne Gore ima snažnu podršku Njemačke, a nedavno je, na poziv potpredsjednika SAD Džozefa Bajdena, boravio u Vašingtonu.

Galerija

Bonus video: