Marković: Izjava Đukanovića o "fašistima" govori o praksi nekih medija

On je kazao i da Vlada ne želi da se bavi pitanjima rada Savjeta RTCG-a. Kazao je da je vidio i izvještaj tijela Savjeta Evrope koji kaže da Javnim servisom upravlja tradicionalčna opozicija
0 komentar(a)
Duško Marković, Foto: Luka Zeković
Duško Marković, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 25.04.2018. 17:19h

Izjava izabranog predsjednika Mila Đukanovića da "Vijesti" promovišu fašističke ideje nije govorila o fašističkim medijima, nego o praksama koje se uspostavljaju u nekim medijima, tvrdi premijer Duško Marković.

Đukanović je uoči izbora kazao da "Vijesti" promovišu fašističke ideje. "Ako vi šaljete poruku da moj sin ne može da bude neko ko se bavi biznisom na crnogorskom ekonomskom prostoru, to je poruka da bi neko trebalo biti diskriminisan. To su fašističke ideje. Mislim da se s fašizmom ne mogu praviti kompromisi“, naveo je Đukanović u emisiji "Živa istina".

"Ne bih se bavio izjavama, ne slažem se da je izjava Đukanovića bila u tom kontekstu da se govori o fašističkim medijima nego o praksama koje se uspostavljaju u nekim medijima", rekao je Marković novinarima nakon premijerskog sata.

On je kazao i da Vlada ne želi da se bavi pitanjima rada Savjeta RTCG-a. Kazao je da je vidio i izvještaj tijela Savjeta Evrope koji kaže da Javnim servisom upravlja tradicionalčna opozicija.

"Ne bih se bavio time, mi imamo ptrebu da unapređujemo medijsku scenu u smislu profesionalnosti i odgovornosti", kazao je premijer.

On je naveo da nisu tačne tvrdnje MANS-a da nevladine organizacije neće imati pristup finansiranju političkih partija. Upitan da li smatra da bi izvještaj o finansiranju DPS-a i ostalih partija trebalo da bude dostupan civilnom sektoru, Marković je kazao da su svi oni dostupni.

"DPS je prva objavila svoj izvještaj, da li je neko zadovoljan tim izvještajem to je irelevantno, vidjećemo šta će reći Državna revizorska institucija u kontoli poslovanja poltičkih stranaka. Dajte da ostavimo galamu, praksu stvaranja afera i sumnjičenja", poručio je Marković.

Marković je, odgovarajući na pitanje da li Porto Montenegro treba osloboditi pet miliona eura duga za komunalije, poručio da je to nadležnost lokalne samouprave.

"Već je o tome rečeno, Vlada mora da poštuje preuzete obaveze iz ugovora. To je obaveza iz ugovora", kazao je on.

Dodao je da je Porto Montenegro u deset godina stvorio novu vrijednost od 550 miliona eura u Crnoj Gori, te da će u narednih deset godina biti uloženo dodatnih 550 miliona.

"Vi polemišete oko toga da li je uporedivo milijardu eura za Crnu Goru, i pretvaranje tog prostora u najljepši i najproduktivnji prostor na Mediteranu, vrijedno ispunjavanja obaveza pet miliona erua za komunalije. Vidjećemo šta će se desiti, to je nadležnost lokalne samouprave", kazao je Marković.

Komentarišući bilborde kojima se u Budvi slavi to što je srpska vojska navodno osloboila taj grad, premijer je kazao da se Vlada već odredila prema tome preko Ministarstva kulture.

"To je falsifikovanje istorije, to je neodgovoran odnos budvanskih vlasti. Crna Gora i građani Budve vide kakvu imaju vlast. Mi nećemo dozvoliti falsifikovanje istorije. Odgovorićemo na taj atak na našu državu i na njenu istoriju svojim stavom, a u nekoj sljedećoj fazi možda i pokretanjem nekog odgovarajućeg postupka", kazao je Marković.

Bonus video: