Spremaju se mjere protiv kumovskih, prijateljskih i rođačkih veza

Bez obzira na to ko je bio prvi na rang-listi, praksa je pokazala da su starješine organa gotovo uvijek “udomljavale” kadrove vladajuće DPS-SDP koalicije
117 pregleda 0 komentar(a)
Svetlana Vuković, Foto: Arhiva Vijesti
Svetlana Vuković, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 10.10.2011. 09:27h

Novi Zakon o državnim službenicima i namještenicima biće donekle rigorozniji kad je u pitanju izbor novih državnih službenika, pa će starješine organa, koje su do sada mogle da sa rang-liste Uprave za kadrove izaberu svoje partijske kolege, morati ubuduće da obrazlažu svoju odluku.

To pitanje će, kako je za “Vijesti” kazala direktorka Uprave za kadrove Svetlana Vuković, biti uređeno podzakonskim aktima.

Važeći propisi nijesu obavezivali Upravu da sačinjava rang-liste kandidata, već su to, kaže Vuković, činili kako bi sebi olakšali posao.

Bez obzira na to ko je bio prvi na rang-listi, praksa je pokazala da su starješine organa gotovo uvijek “udomljavale” kadrove vladajuće DPS-SDP koalicije.

Tako je, recimo, ministar prosvjete Slavoljub Stijepović za svog sekretara imenovao Srđana Raičevića iz DPS-a, koji je prethodno bio glavni administrator podgoričke opštine, ali je ostao bez posla kada je gradonačelnik Miomir Mugoša odlučio da promijeni svoj tim.

Bez konkursa preko uprave

Osim toga, neki funkcioneri imaju odriješene ruke kad je u pitanju upošljavanje novih ljudi, pa konkursi i oglasi ne idu preko Uprave.

Tako premijer i potpredsjednici Vlade, kao i predsjednik Skupštine, imaju mogućnost da za svoje savjetnike postave koga god žele.

To su, po pravilu, partijski saborci, što su pokazala i posljednja imenovanja u Skupštini i Vladi nakon raskola DPS-SDP koalicije na podgoričkom nivou.

Potpredsjednik Vlade Vujica Lazović (SDP) je za svoje savjetnike izabrao Tomicu Paovića i Borisa Mugošu, a predsjednika Skupštine Ranka Krivokapića savjetovaće Snežana Burzan. Sve troje su prethodno, kao članovi SDP-a, podnijeli ostavke na funkcije u podgoričkoj administraciji.

Vuković kaže da će podzakonski akti, koji treba da onemoguće nepotizam i zapošljavanje partijski podobnih ljudi, biti usklađeni sa evropskim standardima, te da će im u tome finansijski pomoći i vlade pojedinih članica EU.

“Shodno novom zakonu, mi ćemo praviti rang-listu od pet kandidata. Ukoliko starješina organa odluči da zaposli petog, a ne prvog, moraće to da obrazloži u pismenoj formi. To je jedna od mogućnosti sprečavanja nepotizma i sukoba interesa prilikom zapošljavanja novih kadrova”, rekla je Vuković.

Signali, naglašava ona, koje je Uprava dobila tokom sastanaka sa predstavnicima EU jesu da je neophodno da se pogleda praksa zemalja kao što su Finska, Holandija i Estonija: “Kako god bilo, svaki starješina organa moraće da potpiše izjavu da izabrani kandidat ni po kojem osnovu nije u sukobu interesa sa njim”.

Još nema valjanog mehanizma

Upitana da li je rizično to što svako od funkcionera sa rang-liste bira “svoga” kao najboljeg, Vuković je odgovorila da se “često osjeća težina i teret što još nijesmo izgradili potpun mehanizam da se odupremo prijateljskim, rođačkim i kumovskim vezama.

“Kad to kažem, ne mislim samo na državnu službu, nego na sve sfere društva. Primjera radi, ako uđete u prodavnicu i znate prodavačicu, prije ćete završiti trgovinu”, ocijenila je Vuković.

Ona kaže da je ponekad i prednost “što smo mala država i što se dobri kadrovi mogu preporučiti”: “Svuda u svijetu je preporuka jako važna. Ljudi sa kojima ja komuniciram, kada apliciraju za međunarodne organizacije ili stipendije stranih zemalja traže preporuku.

Kada je dam, ja iza nje čvrsto stojim, a jako je važno da imate dobru preporuku ako želite negdje da počnete da radite”.

Bonus video: