Rasprava o Ustavu u polupraznoj sali

"U prilici smo da vratimo ugled ove institucije, koji je ovih dana narušen sa razlogom i bez razloga", rekao je poslanik Miodrag Vuković
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.09.2011. 15:57h

Sa pet sati zakašnjenja poslanici su započeli raspravu o Nacrtu za promjenu Ustava koji je utvrdio skupštinski odbor za ustavna pitanja koji je sačinio petnaest amandmana.

Nakon skupštinske rasprave i utvrđivanja nacrta teksta, vodiće se javna rasprava koja bi trebalo da traje mjesec dana.

Vlada je predložila da se Vrhovni državni tužilac i predsjednik Vrhovnog suda bira prostom većinom dok opozicione partije predlažu da to bude dvotrećinska većina. Između Vlade i parlamenta sporno je pitanje da li poslanici i dalje treba da sjede u Sudskom savjetu.

Velizar Kaluđerović iz Socijalističke narodne partije začuđen je što se na plenumu nije pojavio niko od predstavnika Vlade

Miodrag Vuković iz Demokratske partije socijalista je rekao da su amandmani Odbora za ustavna pitanja zajednički i opozicije i vladajuće partije.

"U prilici smo da vratimo ugled ove institucije, koji je ovih dana narušen sa razlogom i bez razloga. Da pravosuđe učinimo kompetentnim i spriječimo autokratiju u tom izboru“, rekao je Vuković koji smatra da bi bez ucjena trebalo da se dogovore oko novih ustavnih rješenja.

Pozitivan odnos prema mijenjanju Ustava

Velizar Kaluđerović iz Socijalističke narodne partije začuđen je što se na plenumu nije pojavio niko od predstavnika Vlade koja je Skupštini predložila izmjene najvišeg pravnog akta.

"SNP ima pozitivan odnos prema potrebi mijenjanja Ustava, mi smo na tome insistirali i rekli da ako oni to ne učine mi ćemo. U proceduri je predlog opozicije da se mijenja Ustav po kojem je predsjednik već zakazao sjednicu. SNP će glasati za promjene ustavnih rješenja u oblasti pravosuđa. Zbog toga što je neophodno.

Kaluđerović je rekao da su ubijeđeni da oba predloga trebaju da posluže demokratskom procesu na putu ka Evropi

Ista politička DPS-SDP garnitura koja je donijela i prethodni priznaje da su neka rješenja loša, činjenica je da je EU pritisla argumentima da tužilačka i sudska vlast moraju iz zagrljaja političke vlasti“, rekao je Kaluđerović.

On je dodao da ako ne prođe opozicioni predlog za promjenu ustava u dijelu oko jezika, simbola, biračkog prava, manjinskih prava, i da ne zastarijevaju krivična djela organizovanog kriminala i korupcije ,cijela priča će pasti u vodu.

Kaluđerović je rekao da su ubijeđeni da oba predloga trebaju da posluže demokratskom procesu na putu ka Evropi.

Potpredsjednik Vlade i ministar pravde nedavno je izjavio da ako bude političkih ucjena oko mijenjanja Ustava na njih ne treba pristati.

Bonus video: