Memorandumom o saradnji bi da spriječe sukob interesa u državnim organima

Cilj je jačanje administrativnih kapaciteta Komisije kako bi se kvalitetno primjenjivao novi Zakon o sprečavanju sukoba interesa
88 pregleda 0 komentar(a)
potpisivanje ugovora, Foto: Vesko Belojević
potpisivanje ugovora, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 21.09.2011. 11:14h

Predsjednik Komisije za sprečavanje sukoba interesa i direktorka Uprave za kadrove Slobodan Leković i Svetlana Vuković potpisali su u Podgorici Memorandum o saradnji, kojim je predviđeno suzbijanje potencijalnog sukoba interesa, ali i korupcije u državnim organima i administraciji.

Cilj saradnje, kako je saopšteno na konferenciji za novinare, je jačanje administrativnih kapaciteta Komisije kako bi se kvalitetno primjenjivao novi Zakon o sprečavanju sukoba interesa, koji stupa na snagu 1. marta naredne godine.

Memorandum predviđa da Komisija i Uprava razmjenjuju informacije i iskustva, edukuju službenike koji rade na obradi i kontroli podataka, ali i da uče funkioneri zaposlene u državnoj administraciji o načinu izbjegavanja potencijalnog sukoba interesa.

“Saradnja će biti ostvarena i kroz realizaciju zajedničkih projekata u cilju smanjivanja pojava ili situacije sukoba interesa i korupcije”, kazao je Leković napominjući da su novi zakoni o sprečavanju sukoba interesa i državnim službenicima i namještenicima daleko rigiorozniji od prethodnih.

On je kazao da su slični sporazumi potpisani i sa Poreskom upravom i Direkcijom za javne nabavke, a da je u pripremi i Memorandum o saradnji sa Vijećem za prekršajem, shodno novim ovlašćenjima Komisije da provjerava istinitost podataka iz godišnjih izvještaja o imovini i prihodima javnih funkcionera.

Vuković je napomenula da je ovo ozvaničenje dobre saradnje koju su Komisija i Uprava imali u prethodnom periodu.

"U pripremi je i Akcioni plan za primjenu sporazuma", najavila je Vuković.

Bonus video: