posljedice po narod

SNS: Svaki sporazum koji postignu premijer i opozicija biće na štetu srpskog naroda

Potencijalni dogovor može imati posledice za govornike srpskog u Crnoj Gori, ali i za poziciju srpskog naroda
56 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 08.09.2011. 13:04h

Svaki sporazum o statusu srpskog jezika koji bude postignut između predstavnika vlasti i lidera opozicije, biće neprihvatljiv i na štetu srpskog naroda, saopšteno je danas iz Srpskog Nacionalnog Savjeta (SNS).

Iz SNS-a su ocijenili da potencijalni dogovor može imati posledice za govornike srpskog jezika u Crnoj Gori ali i za poziciju srpskog naroda.

SNS je kritikovao političke predstavnike srpskog naroda u Crnoj Gori, koji prihvatanjem ovakvog modela, kako su objasnili, eleminišu ne samo nastavu na srpskom jeziku već i na drugim predmetima koji su bitni za očuvanje nacionalnog identiteta.

“Prihvatajući ovakav model, politički predstavnici srpskog naroda prihvatili su da se iz nastavnog procesa eliminiše nastava na srpskom jeziku, i dovodi se u pitanje opstanak Odsjeka za srpski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Nikšiću”, kaže se u saopštenju.

U SNS-u smatraju da proces dogovora Vlade i opozicije prati kršenje pozitivnog zakonodavstva i Ustava Crne Gore.

Oni insistiraju na poštovanju važećeg Ustava koji, kako objašanjvaju, normama obezbjeđuju neotuđivo pravo na školovanje na svom jeziku i pismu u državnim ustanovama, kao i da nastavni programi obuhvataju nacionalnu istoriju i kulturu.

SNS je angažovao advokatsku kancelariju koja će taj savjet zastupati pred nadležnim sudovima u zemlji i inostranstvu u ostvarivanju legitimnih prava u borbi protiv diskriminacije i asimilacije srpskog naroda u Crnoj Gori.

Preporučujemo za Vas