Lukšić: Predlog opozicije ima svojih prednosti, treba provjeriti usklađenost sa Ustavom

Lukšić je rekao da je zadovoljan što je "naša opozicija konačno prihvatila okolnost da je crnogorski jezik utemeljen"
0 komentar(a)
crnogorski udžbenici, slova, Foto: Vesko Belojević
crnogorski udžbenici, slova, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 05.09.2011. 12:57h

Predlog tri najjače opozicione partije, da se nastavni predmet zove Maternji jezik i književnost, ima prednosti, ali treba provjeriti da li je takav model u skladu sa Ustavom, ocijenio je premijer Igor Lukšić. Socijalistička narodna partija i Nova srpska demokratija podržale su načelno predlog Pokreta za promjene da se nastavni predmet zove Maternji jezik i književnost i zatražili od predsjedništva Demokratske partije socijalista da se izjasni o tome. Lukšić je rekao novinarima da u svakom trenutku treba imati u vidu da Crna Gora ima svoj Ustav koji je, dodao je, jasno definisao određene aspekte. "Tako da je potrebno izučiti ovakav jedan predlog iz više uglova i nadam se da ćemo to uspjeti vrlo brzo uraditi", zaključio je Lukšić. On je rekao da su mu predstavnici opozicije na sastanku predočili ono što, po njima, obezbjeđuje prohodnost izbornog zakona, a što, kako smatraju, istovremeno rješava pitanje izučavanja jezika u školama. Lukšić je ocijenio da se to pitanje ne može izolovano posmatrati i podsjetio da su poslanici parlamenta u petak izgalasali Vladin predlog izmjena i dopuna Zakona o opštem obrazovanju.

Opozicija prihvatila da je crnogorski utemeljen

"Čini mi se da je posebna vrijednost tog akta da je, iako u cjelini nije podržan od opozicije, a nije bilo nekog posebnog protivljenja takvim predlozima, naša opozicija konačno prihvatila okolnost da je crnogorski jezik utemeljen, da se nastava izvodi na crnogorskom jeziku i da, u cilju obezbjeđivanja jedinstvenog nastavnog procesa, omogućavamo na taj način i nastavu na jezicima u službenoj upotrebi", rekao je Lukšić. On je, kako je dodao, shvatio iz rasprave da je određene rezerve izazvalo rješenje da se u trećem stavu pominju kao kategorija manjinski narodi.

Ne vidim problema da nastavimo razgovore na tu temu i korigujemo taj treći stav na način koji bi bio opšteprihvatljiv svima

"I, što se mene tiče, ne vidim problema da nastavimo razgovore na tu temu i korigujemo taj treći stav na način koji bi bio opšteprihvatljiv svima, promovišući koncept građanskog društva", rekao je Lukšić. On navodi da, kad je u pitanju predlog oko naziva nastavnog predmeta, da to ostane Maternji jezik i književnost, ima određenih svojih prednosti, ako se, dodao je, uzme u cjelini kontekst koji naglašava. "Okolnosti da je time predviđeno izučavanje crnogorskog jezika, što je i najtvrdokorniji dio opozicije prihvatio, da se kroz nastavni plan izučavaju i specifičnosti crnogorskog jezika, da ta ocjena treba, potpuno neutralna i oslobođena bilo kakvog nacionalnog predznaka, da potvrdi i znanje i službenog jezika, crnogorskog s jedne strane i s druge matrenjeg, ukoliko nije crnogorski, zaista ima određene kvalitete", kazao je Lukšić.

Provjeriti ustavnost Ono što je, smatra on, neophodno dodatno provjeriti je da li je takav model u potpunosti u skladu sa onim što su elementi našeg Ustava. "I takvo nešto je neophodno provjeriti u najskorijem mogućem roku i nadam se da ćemo tokom sjutrašnjeg dana imati dovršene konsultacije i zaista jasno iskazan stav u odnosu na sva ova pitanja, kako bi mogli doći do glasanja o izbornom zakonu, i nadam se usvojenog zakona", saopštio je premijer. Njemu se, kako je naveo, čini da smo i dalje u »jednoj krajnje politički problematičnoj situaciji« u kojoj je, pojasnio je, nastavak evropskih integracija, koji je očigledno vezan za usvajanje izbornog zakona, problematizuje. "Na način da je potrebno nekom vrstom pritiska u drugim sferama doći do podrške izbornom zakonu.

Mislim da je to jedna vrlo problematična situacija, ali mi se isto tako čini da su evropske integracije najbolji mogući okvir za vođenje dijaloga o svim pitanjima, koja su karakteristična za crnogorsko društvo", ocijenio je Lukšić

Opozicija jednoglasno

Predstavnici opozicije iznijeli su jedinstven stav da sporno ime nastavnog predmeta u crnogorskim školama bude maternji jezik i književnost i očekuju da se predsjedništvo Demokratske partije socijalista danas o tome izjasni.

Predsjednik Socijalističke narodne partije Srđan Milić i predsjednik Nove srpske demokratije Andrija Mandić na taj su način u razgovoru sa premijerom Igorom Lukšićem podržali predlog lidera Pokreta za promjene Nebojše Medojevića

Ako se DSP danas sa opozicionim predlogom saglasi, sporazum bi mogao biti potpisan već sjutra, u utorak.

Milić je nakon sastanka u Vladi rekao da je takvim pristupom opozicija “dala podršku dobijanju datuma pregovora sa EU”.

Milić je nakon sastanka u Vladi rekao da je takvim pristupom opozicija “dala podršku dobijanju datuma pregovora sa EU”

Medojević je kazao da samo esktremisti koji ne žele Crnu Goru u EU otvaraju pitanje je li zaštićen ovaj ili onaj identitet.

“Proces EU integracija najbolji je način zaštite identiteta, a ohrabruje nas činjenica da je komesar za proširenje Štefan File pokazao interes da dođe do dogovora. Važno je istaći da je sada sva odgovornost na DPS-u. Evo im dobre prilike da, ako žele integracije, prihvate predlog koji čuva dostojanstvo svih”, rekao je Medojević.

On je istakao da će Lukšić prenijeti predlog predsjedništvu DPS-a, a njihovo moguće neizješnjavanje bi opozicija shvatila kao odbijanje.

Mandić je rekao da je NOVA načelno prihvatila predog PzP-a alii da će predložiti "određene podzakonske akte".

Bonus video: