biti ili ne biti

Lideri opozicije večeras ponovo o imenu jezika, U SNS zadovoljni neuspjehom pregovora

"Vjerujem da ima prostora za dogovor i rješenje koje će biti najmanje neprihvatljivo i optimalno za sve", rekao je Medojević agenciji MINA.
0 komentar(a)
Ažurirano: 30.08.2011. 11:31h

Opozicioni lideri večeras će ponovo razgovarati o imenu jezika u nastavnom procesu i pokušati da vlastima ponude prihvatljivije rješenje, najavio je predsjednik Pokreta za promjene (PzP) Nebojša Medojević.On vjeruje da ima prostora za dogovor vlasti i opozicije u vezi sa Zakonu o opštem obrazovanju, čije su izmjene uslov da opozicione stranke podrže izborni zakon.Opozicione stranke uslovile su podršku izbornom zakonu izjednačavanjem srpskog i crnogorskog jezika u obrazovnom sistemu, a premijer Igor Lukšić je predložio da se nastavni predmet zove crnogorski/maternji jezik i književnost. Opozicija je predložila da se predmet zove crnogorski, srpski/maternji jezik i književnost, što je Lukšić danas odbio.

Medojević vjeruje da ima prostora za dogovor"Vjerujem da ima prostora za dogovor i rješenje koje će biti najmanje neprihvatljivo i optimalno za sve", rekao je Medojević agenciji MINA.On je kazao da insistiranja da crnogorski bude ispred srpskog zbog Ustava, ili srpski ispred crnogorskog zbog brojnosti i obratno ne vode rješavanju problema.Komentarišući mogućnost da opozicija nakon drugog septembra, kada je zakazana rasprava o izmjenama Zakona o opštem obrazovanju, napuste državni i lokalne parlamente ako u međuvremenu ne bude postignut dogovor o statusu srpskog jezika u obrazovnom sistemu, Medojević je rekao da za sada nije razgovarano o tome."PzP-u je primarno da pokušamo da pronađemo rješenje koje će biti prihvatljivo za sve, i vjerume da ima prostora za dogovor", zaključio je Medojević.

Za HGI predlog Vlade prihvatljiv

Za Hrvatsku Građansku Inicijativu (HGI) prihvatljiv je predlog Vlade da se jezik na kojem se izvodi nastava u školama zove crnogorski/maternji jezik i književnost.

U HGI smatraju da je svako rješenje koje bi favorizovalo jedan od, Ustavom zagarantovanih službenih jezika, neustavno i predstavljalo bi diskriminaciju prema drugima.

“Hrvatska građanska inicijativa neće prihvatiti rješenje kojima se ukidaju ili umanjuju Ustavom zagarantovana prava Hrvata u odnosu na ostale nacionalne manjine”, najavili su iz te stranke.

U SNS zadovoljni neuspjehom pregovora Vlade i opozicije oko srpskog jezika

Srpski nacionalni savjet (SNS) pozdravio je danas neuspjeh pregovora između Vlade i lidera opozicije o statusu srpskog jezika u obrazovnom sistemu.

Opozicione stranke uslovile su podršku izbornom zakonu izjednačavanjem srpskog i crnogorskog jezika u obrazovnom sistemu, a premijer Igor Lukšić je predložio da se nastavni predmet zove crnogorski/maternji jezik i književnost. Opozicija je predložila da se predmet zove crnogorski, srpski/maternji jezik i književnost, što je Lukšić danas odbio.

U saopštenju SNS-a navodi se da su u Savjetu zadovoljni neprihvatanjem ideje o istovremenoj nastavi na dva kodifikovana jezika i jednom nastavnom predmetu za dvije jezičke norme.

SNS je pozvao poslanike Socijalističke narodne partije i Nove srpske demokratije da Skupštini vrate poslaničke mandate.

SNS je pozvao poslanike Socijalističke narodne partije i Nove srpske demokratije da Skupštini vrate poslaničke mandate.

"I stanu na čelo vanparlamentarne borbe za pravo djece srpskog jezičkog identiteta na nastavu na srpskom jeziku, po posebnim programima za srpsku jezičku zajednicu", dodaje se u saopštenju.

Iz Savjeta poručuju da će im se odmah pridružiti i staviti im na raspolaganje sve svoje potencijale.

SNS zahtijeva od Vlade da problem statusa srpskog jezika u obrazovnom sistemu riješi primjenom članova Ustava koji se odnose na zaštitu identiteta i zabranu diskriminacije, i odnosnim zakonskim normama koje pripadnicima srpskog jezičkog identiteta garantuju pravo na nastavu na srpskom jeziku.

"Nepoštovanjem ustavnih normi, Vlada bi pogazila najviši pravni akt kojim je srpski narod, mimo njegove volje, doveden u poziciju manjinskog naroda", kaže se u saopštenju.

Navodi se da je Vlada taj status potvrdila time što je prihvatila osnivanje Srpskog nacionalnog savjeta.

"Pa stoga zahtijevamo poštovanje tih odluka i od vlasti i od opozicije, jer su ih izglasavanjem Ustava nametnuli srpskoj nacionalnoj i jezičkoj zajednici", dodaje se u saopštenju.

U Savjetu smatraju da je, sve do promjene Ustava, to jedina mogućnost na osnovu koje djeca srpskog jezičkog identiteta mogu ostvariti neotuđivo pravo na školovanje na srpskom jeziku.

Iz SNS-a poručuju da će svakoga ko se bude protivio striktnim primjenama ustavnih normi, smatrati "učesnikom u poslu odvođenja djece srpskog jezičkog identiteta u janičare ideologije savremenog novocrnogorstva".

"I protiv njega će, pred domaćim i međunarodnim sudskim institucijama, pokrenuti tužbu zbog diskriminacije, nasilne asimilacije i gaženja osnovnih ljudskih prava", zaključuje se u saopštenju.

Galerija

Preporučujemo za Vas