Moguć bojkot parlamenta, PzP nudi slamku spasa

Izgleda da u opoziciji izlaz iz ove situacije traži samo PzP koji će vjerovatno danas ponuditi novo rješnje opozicionim kolegama i Vladi
0 komentar(a)
Medojević, Mandić, Foto: Savo Prelević
Medojević, Mandić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 30.08.2011. 08:34h

U opozicionim partijama ozbliljno razmišljaju da nakon 2. septembra, za kada je u Skupštini zakazana rasprava o izmjenama Zakonu o opštem obrazovanju, napuste državni i opštinske parlamente ako u međuvremenu ne bude postignut dogovor o statusu srpskog jezika u obrazovnom sistemu.

"Ako u sljedeća dva dana ne postignemo dogovor, opoziciji se nameće rješenje da bojkotuje, prije svega, državni i vjerovatno lokalne parlamente. Ne vidim zašto bi ostali u poslaničkim klupama nakon što završimo raspravu o Zakonu o opštem obrazovanju i dalje pričali o komunalnim temama i integracijama, ako ne uspijemo da se izborimo protiv diskriminacije jezičke većine", kazao je izvor "Vijesti" iz opozicije.

Taj izvor je dodao da se o bojkotu parlamenta, kao odgovoru opozicije na situaciju sa jezikom i na kupovinu odborniku u pojedinim opštinama, razmišlja odavno i da niko nije imao ništa protiv takvog vida političke borbe.

Prema informacijama "Vijesti" iz opozicije, Nova srpska demokratija je najveći zagovornik bojkota parlamenta.

Izgleda da u opoziciji izlaz iz ove situacije traži samo PzP koji će vjerovatno danas ponuditi novo rješnje opozicionim kolegama i Vladi.

Lider PzP-a Nebojša Medojević na jučerašnjem sastanku opozicionih čelnika sa premijerom Igorom Lukšićem sugerisao je da se iz naziva nastave i nastavnog predmeta izbaci sve što ima nacionalni predznak.

On je predložio da se u školama izučava predmet maternji jezik i knjževnost i da ocjenjivanje budu iz tog predmeta. Pri tome bi učenici bili obavezni da u okviru tog predmeta uče razlliku između službenog, odnosno crnogorskoj jezika, i svog maternjeg jezika.

Medojević je juče, nakon propalih pregovora opozicionih prvaka i Lukšića, rekao da vjeruje da je dogovor moguć.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: