SNS za formiranje odvojenih odjeljenja u crnogorskim školama

Insistiranje da se nastava izvodi istovremeno na više jezika prosto nije moguće i to je pravljenje pedagoškog Frankeštajna
115 pregleda 0 komentar(a)
Srpski nacionalni savjet, Foto: Savo Prelević
Srpski nacionalni savjet, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 29.08.2011. 14:34h

Predstavnici Srpskog nacionalnog savjeta (SNS) smatraju da bi minimalno rješenje, kao odgovor na pregovore vlasti i opozicije oko statusa srpskog jezika u obrazovnom sistemu, bilo formiranje odvojenih odjeljenja u crnogorskim školama.

Ocjenjujući neprihvatljivim dosadašnje predloge "malo sprkog, malo crnogorskog jezika", predsjednika SNS-a Momčilo Vuksanović kazao je na konferenciji za medije da to u budućnosti može za posljedicu imati "malo Srpske, malo Crnogorske pravoslavne crkve".

"Oni predlažu nešto što je potpuno neprihvatljivo. A to je jedno odjeljenje, a dva nastavna programa i jedan nastavnik. To je nemoguće izvesti. Sve je ovo faza koja vodi ka nestajanju srpskog jezika, kao što je Državna zajednica Srbije i Crne Gore bila faza ka osamostaljivanju Crne Gore", kazao je Vuksanović.

On je istakao i da želi da srpska nacionalna zajednica koristi sve obo što može da koristi i albanska nacionalna zajenica u Crnoj Gori.

"Ako su crnogorska i srpska dvije različite nacionalne zajednice onda nama treba obezbijediti ono što nam po Ustavu pripada, a to je da se školujemo na našem jeziku", rekao je Vuksanović.

Profesor Predrag Vukić kazao je da se SNS zalaže za ono rješenje koje bi srpsku i crnogorsku zajednicu do kraja razdružilo.

nsistiranje da se nastava izvodi istovremeno na više jezika prosto nije moguće i to je pravljenje pedagoškog Frankeštajna

Član SNS-a Rajo Vojinović kazao je da su pregovori opozicije i vlasti obična farsa, čij je cilj zamazivanje očiju srpskoj zajednici.

"Insistiranje da se nastava izvodi istovremeno na više jezika prosto nije moguće i to je pravljenje pedagoškog Frankeštajna. To su dvije jezičke norme i dva različita programska sadržaja", kazao je Vojinović.

Bonus video: