Karađorđevići potražuju kuću na Cetinju, kompleks na Rijeci Crnojevića...

Miodrag Vuković je ranije rekao da prema njegovim saznanjima, dinastija Karađorđević nema imovinu u Crnoj Gori koja se vodi na njeno ime
0 komentar(a)
Ažurirano: 20.08.2011. 17:34h

Porodica Karađorđević u Crnoj Gori potražuju kuću na Cetinju, kompleks na Rijeci Crnojevića, kao i posjed u Miločeru, prenosi B92.

Prije 10-ak dana je poslanik Nove srpske demokratije, Budimir Aleksić, zatražio da Crna Gora postupi prema Karađorđevićima kao što je postupila prema porodici Petrović, i da im vrati oduzetu imovinu.

Kako je rekao Aleksić, oni su imovinu stekli na potpuno legalan način.

" Kao što je vraćena imovina dinastiji Petrović, tako treba obeštetiti i Karađorđeviće, kao i sve građane Crne Gore koji su, na bilo koji način, imovinski oštećeni”, kazao je Aleksić

Funkcioner DPS-a Miodrag Vuković je tada kazao da je taj zahtjev vrlo uprošćen i banalizovan, i da se ne mogu "spajati babe i žabe".

On je kazao i da, prema njegovim saznanjima, dinastija Karađorđević nema imovinu u Crnoj Gori koja se vodi na njeno ime.

Crna Gora se obavezala da Petrovićima sagradi kuću na Cetinju, da im da stan u Podgorici i da im za poslove Fondacije i protokolarne poslove obezbijedi sprat u Dvorcu kralja Nikole

Nezadovoljni restitucijom u Srbiji

Porodica Karađorđević nije u potpunosti zadovoljna predloženim načinom restitucije i strahuje da njihovia imovina može biti zloupotrijebljena, prenosi B92, izjavu Krunskog savjeta.

Predsjedavajući Krunskog saveta Dragomir Acović kaže da je u Nacrtu zakona sportno što je dvorski kompleks na Dedinju izuzet kao kulturno dobro od izuzetnog značaja u državnoj svojini, a da se pri tom ne vidi na koji način se tretira kompenzacija.

Acović je istakao da Karađorđevići sa pravom očekuju da im se vrati imovina i to najprije u Srbiji i da traže da država prema njima, kao i prema bilo kom drugom, ne primjenjuje dvolične i dvostruke standarde.

Karađorđevići u Srbiji, pored ostalog, traže dvorski kompleks na Dedinju, nekoliko objekata koji su se nalazili u Beogradu, ali su u međuvremenu srušeni, imovinu u okolini Topole, Soko Banji...

Slovenija, Makedonija a kad na red će doći i Hrvatska i BiH

U Sloveniji potomci Kneza Pavla potražuju dvorac Brdo kod Kranja, koji je trenutno u vlasništvu te države, a pripadnici vladalačke grane lokaciju srušenog dvorca "Suvobor" na Bledu, kao i nekoliko objekata u Bohinju.

"U Sloveniji su bukvalno zakonom isključili porodicu Karađorđević iz bilo kakvog prava na restituciju. I to u zemlji koja je članica EU i to kao nikome u EU ne smeta", rekao je Acović.

Sud u Kranju odbio je tužbeni zahtjev protiv Slovenije koji je podnio Aleksandar Karađorđević, sin nekadašnjeg jugoslovenskog regenta Pavla, da mu se dodijeli polovina posjeda koji je sada u vlasništvu slovenske države ili isplati odšteta.

U Makedoniji porodica Karađorđević potražuje poljoprivredno dobro Demir-kapiju, koje je kralj Aleksandar za života prepisao srednjem sinu Tomislavu, ali je Makedonija to imanje rasprodala i dala u zakup.

Acović je rekao da u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini nije postojala direktna imovina Karađorđevića, već samo nasljedna prava korišćenja, koja će, takođe, "u jednom momentu doći na dnevni red".

Bonus video: