Crnogorski jezik obavezan, ostali po želji

Premijer saopštio je da je sa opozicionim prvacima postigao sporazum na osnovu kojeg bi parlament trebalo da najmanje dvotrećinskom većinom usvoji novi izborni zakon
0 komentar(a)
Igor Lukšić, Foto: Savo Prelević
Igor Lukšić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 15.08.2011. 14:02h

Nakon razgovora sa opozicionim prvacima, Lukšić je novinarima u zgradi Vlade kazao da se sporazum sastoji od četiri elementa od kojih je prvi da treba podržati predlog Zakona o izboru odbornika i poslanika koji je sačinio kolegijum predsjednika Skupštine

“U tom kontekstu smo se saglasili da je potrebno još jednom razmotriti elemente afirmativne akcije kada je u pitanju bošnjačko-albanska populacija”, dodao je Lukšić.

Drugo oko čega su se sagovornici saglasili je izmjena Zakona o državljanstvu na osnovu kojeg bi, kako je Lukšić kazao, bio koncipiran lakši model sticanja državljanstva za one građane koji su u biračkom spisku, a nemaju crnogorsko državljanstvo.

“Kada je u pitanju Zakon o opštem obrazovanju i vaspitanju saglasili smo se da Vlada inicira što je moguće prije izmjenu člana 11. tog zakona koja će predvidjeti da se nastava izvodi na crnogorskom jeziku i, imajući u vidu istu lingvističku osnovu, da se nastava izvodi i na srpskom jeziku kao jeziku u službenoj upotrebi, da se poštujući prava manjinskih naroda nastava izvodi i na bosanskom, albanskom,hrvatskom kao jezicima u službenoj upotrebi”, rekao je Lukšić.

Svi učesnici današnjeg sastanka bili “opredijeljeni da nema nikakve priče o bilo kakvom modelu podjele odjeljenja” u školama po jezičkoj osnovi

On je podvukao da su svi učesnici današnjeg sastanka bili “opredijeljeni da nema nikakve priče o bilo kakvom modelu podjele odjeljenja” u školama po jezičkoj osnovi.

Prema njegovim riječima, dogovoreno je i da se zaduži Ministarstvo prosvjete i sporta da u okviru jedinstvenog nastavnog procesa pripremi nastavni plan i program koji će predvidjeti izvođenje nastave na svim ovim jezicima.

“Ono što je ideja jeste da svi u školskom procesu, dakle sva djeca, uče crnogorski jezik i književnost zato što je to službeni jezik i zato što na kraju školovanja treba da imaju ocjene iz crnogorskog jezika, a da se omogući takođe i nastava na srpskom jeziku, odnosno da se omogući nastava i na jezicima manjinskih naroda i time dobijanje ocjene i iz tih predmeta”, naveo je Lukšić.

Bonus video: