POSTIGNUT DOGOVOR

Crnogorski jezik obavezan, ostali po želji

Premijer saopštio je da je sa opozicionim prvacima postigao sporazum na osnovu kojeg bi parlament trebalo da najmanje dvotrećinskom većinom usvoji novi izborni zakon
0 komentar(a)
Igor Lukšić, Foto: Savo Prelević
Igor Lukšić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 15.08.2011. 14:02h

Nakon razgovora sa opozicionim prvacima, Lukšić je novinarima u zgradi Vlade kazao da se sporazum sastoji od četiri elementa od kojih je prvi da treba podržati predlog Zakona o izboru odbornika i poslanika koji je sačinio kolegijum predsjednika Skupštine

“U tom kontekstu smo se saglasili da je potrebno još jednom razmotriti elemente afirmativne akcije kada je u pitanju bošnjačko-albanska populacija”, dodao je Lukšić.

Drugo oko čega su se sagovornici saglasili je izmjena Zakona o državljanstvu na osnovu kojeg bi, kako je Lukšić kazao, bio koncipiran lakši model sticanja državljanstva za one građane koji su u biračkom spisku, a nemaju crnogorsko državljanstvo.

“Kada je u pitanju Zakon o opštem obrazovanju i vaspitanju saglasili smo se da Vlada inicira što je moguće prije izmjenu člana 11. tog zakona koja će predvidjeti da se nastava izvodi na crnogorskom jeziku i, imajući u vidu istu lingvističku osnovu, da se nastava izvodi i na srpskom jeziku kao jeziku u službenoj upotrebi, da se poštujući prava manjinskih naroda nastava izvodi i na bosanskom, albanskom,hrvatskom kao jezicima u službenoj upotrebi”, rekao je Lukšić.

Svi učesnici današnjeg sastanka bili “opredijeljeni da nema nikakve priče o bilo kakvom modelu podjele odjeljenja” u školama po jezičkoj osnovi

On je podvukao da su svi učesnici današnjeg sastanka bili “opredijeljeni da nema nikakve priče o bilo kakvom modelu podjele odjeljenja” u školama po jezičkoj osnovi.

Prema njegovim riječima, dogovoreno je i da se zaduži Ministarstvo prosvjete i sporta da u okviru jedinstvenog nastavnog procesa pripremi nastavni plan i program koji će predvidjeti izvođenje nastave na svim ovim jezicima.

“Ono što je ideja jeste da svi u školskom procesu, dakle sva djeca, uče crnogorski jezik i književnost zato što je to službeni jezik i zato što na kraju školovanja treba da imaju ocjene iz crnogorskog jezika, a da se omogući takođe i nastava na srpskom jeziku, odnosno da se omogući nastava i na jezicima manjinskih naroda i time dobijanje ocjene i iz tih predmeta”, naveo je Lukšić.