SNS traži podršku Vujanovića za svoje zahteve

Od Vujanovića SNS traži "adekvatnu zastupljenost" Srba u administraciji, "punu zaštitu imena, imovine i dostojanstva" SPC u Crnoj Gori i srpski kao službeni jezik
0 komentar(a)
srpski nacionalni savjet, Foto: Vijesti online
srpski nacionalni savjet, Foto: Vijesti online
Ažurirano: 09.08.2011. 12:06h

Srpski nacionalni savjet (SNS) zatražio je od predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića da se založi za priznavanje srpskog jezika kao službenog u toj državi.

U pismu koje je u ime SNS Vujanoviću uputio predsjednik SNS-a Momčilo Vuksanović, traži se "adekvatna zastupljenost" Srba u državnoj administraciji, kao i "puna zaštita imena, imovine i dostojanstva" Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

To su zapravo zahtjevi koji su nedavno usvojeni na skupu pod imenom "Kolektivna prava srpskog naroda u Crnoj Gori u svijetlu rezultata popisa iz 2011. godine", koji je organizovao SNS, na kom su učesnici usvojili Deklaraciju kojom zahtijevaju školovanje na srpskom jeziku, ravnopravnu zastupljenost u državnoj administraciji i zaštitu Srpske pravoslavne crkve.

Vuksanović je predsjedniku Vujanoviću poručio da su ti zahtjevi "opravdano dokazivi" i da su u skladu sa Ustavom Crne Gore i međunarodnim standardima.

Bonus video: