Radna grupa se suprostavila promjeni Ustava da bi zaštitila poziciju parlamenta

Predstavnici političkih partija i do sada bili članovi Sudskog savjeta i svoj posao su obavljali profesionalno
113 pregleda 0 komentar(a)
šabović, kaluđerović, Foto: Arhiva Vijesti
šabović, kaluđerović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 03.08.2011. 07:41h

Zahtjevom da poslanici budu članovi Sudskog i Tužilačkog savjeta, parlament ne ugrožava proces depolitizacije pravosuđa i tužilaštva, ocijenio je poslanik SNP-a Velizar Kaluđerović.

Kaluđerović, koji je bio jedan od članova skupštinske Radne grupe koja je dostavila amandmane na Vladin predlog izmjena Ustava, smatra da parlament tako ne sprovodi politički pritisak na sudstvo i tužilaštvo.

On je podsjetio da supredstavnici političkih partija i do sada bili članovi Sudskog savjeta, ističući da su parlamentarci svoj posao obavljali profesionalno.

“Lako je naći razloge zbog kojih smo se opredijelili za to rješenje. Predlog amandmana u vezi je sa činjenicom da su ga pisali parlamentarci koji o sebi i svojim znanjima misle dobro. Kada smo predlagali amandmane, imali smo na umu da treba očuvati poziciju parlamenta kao zakonodavne vlasti, a imamo dobra iskustva u dosadašnjem radu Sudskog savjeta”, kazao je Kaluđerović.

Amandmanima koje je predložila skupštinska Radna grupa predviđa se da po jedan predstavnik vlasti i opozicije i ubuduće bude član Sudskog savjeta. To se ne slaže sa Vladinim predlogom prema kojem bi poslanike u Savjetu trebalo da zamijene ugledni pravnici koje predloži Skupština.

Vlada je tražila da se poslanici isključe iz Savjeta pozivajući se na primjedbe Evropske komisije (EK), koja je upozoravala da ministru pravde i poslanicima, kao političkim ličnostima, nije mjesto u Sudskom savjetu.

Predlogom parlamentaraca predviđeno je da poslanici budu i u Tužilačkom savjetu, kao i da u Savjetu budu četiri tužioca umjesto šest koliko je predložila Vlada.

Poslanici se ne slažu ni sa Vladinim zahtjevom da u Savjetu budu dva pravnika koje imenuje Skupština, a traže i da jednog uglednog pravnika, umjesto advokatske komore, predlaže predsjednik države. Obrazlažući odluku parlamentaraca, Kaluđerović je istakao da predstavnici političkih partija ni do sada nijesu uticali na rad Savjeta.

“Parlamentarci ničim nisu ugrozili prinicip depolitizacije već su na jedan korektan način kao profesionalci i znalci odradili svoj dio posla. Iskustvo iz dosadašnjeg rada poslanika u Savjetu daje nam potpuno pravo da idemo sa takvim rješenjem”, tvrdi Kaluđerović.

Ipak, članstvo poslanika u sudskim organima nije jedino razmimoilaženje parlamenta i Vlade, kada je u pitanju budući sastav Savjeta.

Parlamentarna Radna grupa se sa Vladom slaže ni kada je u pitanju imenovanje druga dva ugledna pravnika, tražeći da jednog predlaže Skupština a drugog predsjednik države. Poslanici kontriraju vladinom prijedlogu i u zahtjevu da u Savjetu budu četiri sudije, dok Vlada traži da ih bude šest. I u Vladi i parlamentu složni su da ministar pravde treba da ostane u Savjetu. Ipak, parlamentarci traže da predsjednica Vrhovnog suda ne može istovremeno biti i predsjednica Sudskog savjeta.

Nećemo da sudije budu u većini, VK je rekla da to ne može

Na pitanje zbog čega su poslanici predložili amandmane koji se značajno razlikuju od Vladinog predloga izmjena Ustava, Kaluđerović je pojasnio da se Radna grupa vodila preporukama Venecijanske komisije (VK).

On je podsjetio da je VK predlagala da se u Sudskom i Tužilačkom obezbijedi ravnopravna zastupljenost članova iz redova sudija i tužilaca i onih koji to nisu.

“Naš predlog poštuje mišljenje VK. Možda je bolje pritanje zbog čega Vlada nije u svom predlogu ispoštovala preporuku venecijanaca, iako su oni bili eksplicitni da u Savjetima mora postojati paritet”, smatra Kaluđerović.

Na pitanje smatra li da bi stručna javnosti mogla osuditi namjeru parlamenta da se miješa u rad pravosuđa i tužilaštva, Kaluđerović je rekao da amandmani nijesu konačni.

On je pojasnio da će nakon što početkom septembra prođu skupštinsku raspravu, amandmani biti na javnoj raspravi. Nakon toga, kako je rekao, Radna grupa napraviće konačnu verziju: “Mi smo i u tom dijelu biti relaksirani jer smo svjesni da će javna rasprava u dobroj mjeri iskristalisati ono rješenje koje će biti kvalitetnije.

Nakon toga, odbor će utvrditi konačan predlog prema parlamentu”.

Bonus video: