Medojević: Sumnjamo da je neko iz ANB ili policije rekao Kaliću da bježi

Medojević je naveo da je PZP već godinama ukazivao na organizovani kriminal i narko kartele u Crnoj Gori
54 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 28.07.2011. 13:20h

Akcija Specijalnog tužilaštva za organizovani kriminal i korupciju protiv Safeta Kalića rezultat je pritiska Brisela i ekspertske pomoći Sjedinjenih Američkih Država, ocijenjeno je danas iz Pokreta za promjene (PzP).

Safet Kalić, njegova žene Amina i brat Mersudin osumnjičeni su za krivično djelo pranje novca. Amina i Mersudin su uhapšeni u Rožajama, dok je Safet u bjekstvu i za njim policija traga.

Predsjednik PzP Nebojša Medojević smatra da je akcija Specijalnog tužilaštva za organizovani kriminal i korupciju rezultat pritiska Evropske unije, ali i potpisanog memorandum sa SAD, na osnovu kojeg američki eksperti, kao savjetnici, borave u policiji u tužilaštvu.

Medojević je ukazao da u dvije velike akcije – protiv klana Darka Šarića i sada Safeta Kalića, policija nije uhapsila glavne osumnjičene

Medojević je naveo da je PZP već godinama ukazivao na organizovani kriminal i narko kartele u Crnoj Gori.

“Mi mislimo da akcija Tužilaštva, bez obzira na veliko kašnjenje, predstavlja značajnu vijest u Crnoj Gori”, kazao je on.

Sumnja u djelove ANB

Medojević je rekao da je, prema njegovim saznanjima, akcija isključivo vođena od Tužilaštva, što još jednom pokazuje nedostatak povjerenje i efikasne saradnje između tog državnog organa i policije.

“Očigledno je da je Tužilaštvo procijenilo da određene informacije u istragama cure iz policije ili Agencije za nacionalnu bezbjednost”, naveo je on.

Lider PZP je kazao da se ta loša praksa ponovo potvrdila, jer je glavno osumnjičeni – Safet Kalić uspio da pobjegne.

“Pretpostavljamo da je u onom malom dijelu saradnje tužilaštva i policije, kada je tužilac dao nalog za privođenje, neko iz policije ili bezbjedonosnih struktura to dojavio Kaliću. Da je mu je ranije bilo dojavljeno onda bi, vjerovatno, uspio da skloni i ženu i brata”, ocijenio je Medojević.

On je ukazao da u dvije velike akcije – protiv klana Darka Šarića i sada Safeta Kalića, policija nije uhapsila glavne osumnjičene.

“To nam ostavlja prostor za sumnju da su djelovi policije ili ANB u sprezi sa skrukturama organizovanog kriminala i da sa njima dijele informacije”, naveo je Medojević.

Bonus video: