Ministri hvalili Kalićev biznis, a premijer mu slao čestitku

Kada je Kalić otvorio hotel čestitka je stigla i od predsjednika Filipa Vujanovića
195 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 28.07.2011. 17:25h

Kakav je minulih godina bio odnos države prema Kaliću jedna je od tema koja bi trebalo narednih mjeseci da bude posebno istražena.

Novinar Petar Komnenić koga je Kalić tužio zbog objavljivanja navoda srpske policije u Monitoru, kaže da su do sada na meti pravosuđa bili oni koji su istraživali Kalićevu svadbu, gdje su se za jednim stolom našli visoki funkcioneri crnogorskih službi bezbjednosti, Zoran Lazović iz ANB-a, te Ljubiša Mijatović, šef obezbjeđenja tadašnjeg premijera Mila Đukanovića..

"Ne smijemo zaboraviti da je Kalić najmanje posljednjih sedam, osam godina crnogorskoj javnosti predstavljan kao uspješan biznismen, kao uspješan investitor, da su njegove hotele na sjeveru Crne Gore koji su privatizovani sa milionima eura, otvarali ministri crnogorske Vlade", kaže Komnenić.

Nenezić u transu

Kada je Kalić prije nekoliko godina otvorio hotel u Rožajama, čestitke su stigle od predsjednika Filipa Vujanovića i bivšeg premijera Željka Šturanovića.

Tadašnji ministar turizma Predrag Nenezić bio je ushićen.

"Otvaramo jedan od najljepših hotela, ne u Crnoj Gori, već u regionu. Ovo je još jedan dokaz da se naša predizborna obećanja ostvaruju i da imamo intenzivan razvoj svih vrsta turizma, kako na jugu, tako i na sjeveru", rekao je Nenezić.

Homo politicus

Da su Kalići bili u toku sa predizbornim obećanjima Demokratske partije socijalista svjedoči i činjenica da je uhapšeni Kalićev brat Mersudin, pušenjem smirivao živce u predizbornoj noći, usred izbornog štaba DPS-a u Rožajama.

Fotografija je iz maja prošle godine.

Propala racija

Zanimljiv je i odnos Safeta Kalića sa policijom: prije dvije godine policijska racija u njegovom hotelu je spriječena jer se pred policijom stvorilo 200 ljudi i pripadnika obezbjeđenja koji su negodovali.

Policija je kasnije nemušto negirala da su se povukli pred Kalićem, ali nijesu ponuđeni kontra-dokazi, a vijest je obišla region.

U jednom dokumentu Uprave policije koji je predstavljen Odboru za bezbjednost Skupštine Crne Gore Kalić se preko kriminalnih aktivnosti direktno povezuje sa Darkom Šarićem, koji je u bjekstvu zbog optužbe za međunarodni šverc kokaina.

Impresivna imovina

U registru Privrednog suda na Kalićevo ime se vode tri preduzeća - Daut&Daut, Eye Security i Tajson. Povezan je i sa rožajskim preduzećem M petrol, koje su osnovali Kalićeva sestra Mersada i njegov zet Ernest Šabotić”, pisao je nedjeljnik Monitor.

“Preko te firme privatizovano je rožajsko preduzeće Turjak, nekada u državnom vlasništvu, koje se bavilo hotelijerstvom i ugostiteljstvom. U Upravnom odboru Turjaka su Kalićeva supruga , sestra i rođeni brat Mersudin”.

Prema podacima Uprave za nekretnine, kako je pisao Monitor, imovina Turjaka je impresivna: preko sto hiljada kvadrata zemlje u Rožajama, i preko 4. 800 kvadrata poslovnog prostora.

Mediji su objavili da Kalić, preko Turjaka, posjeduje dva hotela i dva restorana, velelepnu zgradu sa heliodromom i odmaralište u Ulcinju od 6.255 kvadrata.

Galerija

Bonus video: