DPS: Jasno je da poslanici ne mogu da budu i članovi upravnih odbora

Poslanici DPS-a planirali su da promijene Vladin predlog zakona, kako bi mogli da da ostanu članovi upravnih odbora, te direktori uprava...do sljedećih parlamentarnih izbora 2013.
54 pregleda 0 komentar(a)
Zoran Vukčević, DPS, Foto: Boris Pejović, arhiva "Vijesti"
Zoran Vukčević, DPS, Foto: Boris Pejović, arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 24.07.2011. 11:18h

Demokratska partija socijalista (DPS) ispoštovaće sve evropske standarde kada je u pitanju Zakon o sprečavanju konflikta interesa, saopšteno je iz te stranke.

Poslanik DPS Zoran Vukčević kazao je agenciji MINA da će ta stranka prihvatiti evropske preporuke iz te oblasti.

"Apsolutno nema dileme oko toga da li poslanici treba da budu članovi upravnih odbora ili ne. Jasno je da ne mogu biti“, rekao je on.

Vukčević je naveo da će se tokom posjete eksperata Evropske komisije sagledati svi aspekti u vladinom Predlogu zakona o sprečavanju konflikta interesa.

"Razmotriće se i precizirati određena rješenja, a ono što je za nas posebno interesantno jeste primjenjivost tih rješanja, jer je moraju obezbijediti svi neophodni uslovi da nova rješenja budu primijenjena u praksi“, kazao je on.

Crnogorski parlament odložio je raspravu o izmjenama Zakona o sprečavanju konflikta interesa, zbog zahtjeva eksperata Evropske komisije da još jednom analiziraju taj dokument.

Predloženim izmjenama se onemogućava da državni funkcioneri, izabrani na neposrednim izborima, mogu istovremeno biti i članovi upravnih odbora javnih ustanova i preduzeća.

Prema predlogu izmjena Zakona o konfliktu interesa, poslaniku bi ubuduće bilo zabranjeno da bude "predsjednik ili član organa upravljanja i nadzornog organa, izvršni direktor, član menadžmenta javnog preduzeća, javne ustanove ili drugog pravnog lica u jednom javnom preduzeću ili javnoj ustanovi u kojima je država, odnosno opština vlasnik".

EK je u posljednjem Izvještaju o Crnoj Gori i grupa zemalja Savjeta Evrope za borbu protiv korupcije(GRECO) upravo tražila da se licima izabranim na neposrednim izborima zabrani da budu u rukovodećim strukturama državnih institucija i preduzeća, jer takvo rješenje suštinski znači da poslanici i odbornici kontrolišu sami sebe.

Prema ranijim najavama, poslanici DPS-a planirali su da promijene Vladin predlog zakona, kako bi mogli da da ostanu članovi upravnih odbora, te direktori uprava, javnih preduzeća i institucija do sljedećih parlamentarnih izbora koji se očekuju početkom 2013.

Na osnovu toga, oni bi još godinu i po mjesečno, mimo plate, primali od nekoliko stotina do 3,5 hiljada eura.

Bonus video: