Mugoša, div na staklenim nogama

Na prvi pogled, može se izvesti zaključak da je reizborom za gradonačelnika samo dobio Mugoša
77 pregleda 0 komentar(a)
Miomir Mugoša, Foto: Arhiva Vijesti
Miomir Mugoša, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 23.07.2011. 08:35h

Ceh za neformalni savez koji je Miomir Mugoša napravio sa Narodnom strankom (NS), Demokratskom srpskom strankom (DSS) i bivšim odbornikom Nove Bobanom Vujačićem, Socijaldemokratska partija (SDP) planira da ispostavi funkcionerima DPS-a bliskim gradonačelniku Podgorice, ali i Vladi Igora Lukšića.

To bi moglo dovesti do dodatnog zaoštravanja odnosa u vladajućoj koaliciji, čiji opstanak izgleda zavisi isključivo od ishoda sve jačih turbulenciuja u vrhu najjače partije.

Naizgled jedini dobitnik

Na prvi pogled, može se izvesti zaključak da je reizborom za gradonačelnika samo dobio Mugoša.

Mugoša će se u sljedeće tri godine, ako planira da ostane na toj funkciji, morati stalno da se bori za kvorum

Da se Mugoša ne osjeća sigurno u svojoj partiji pokazalo se i prilikom njegovog reizbora kada je, uz odbornike NS i DSS koji su javno podžali aktuelnog gradonačelnika, za njega glasao i odbornik Nove.

To bi se moglo tumačiti kao znak da Mugoša nije bio siguran u najmanje dva svoja odbornika koja su mu prilikom tajnog glasanja mogla okrenuti leđa, što bi značio i kraj njegove 11-godišnje vladavine Podgoricom.

Tumačenje da je time što ga je podržao i treći odbornik, Mugoša samo demonstrirao snagu, ne čine se opravdanim. NS-u i DSS-u sigurno nije godilo pojavljivanje konkurencije u vidu odbornika Nove iza kojeg ne stoji odluka njegove partije.

Mugoša će se u sljedeće tri godine, ako planira da ostane na toj funkciji, morati stalno da se bori za kvorum.

Osim toga, u vladajućim krugovima neformalno govore da ne vide način da sina Miljana, kome suđenje za napad na urednika “Vijesti” počinje u septembru, spasi od zatvorske kazne.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: