GRECO tražio da se ograniči visina partijskih članarina

Podsjećajući da je o predlogu zakona traženo mišljenje i Evropske komisije, Maraš je tražio da se ispoštuju preporuke GRECO.
0 komentar(a)
Stijepović i Đukanović na GO DPS, Foto: Boris Pejović
Stijepović i Đukanović na GO DPS, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 22.07.2011. 13:01h

Visina članarine u političkim partijama mora biti ograničena, kako bi se spriječio uticaj finansijski jakih pojedinaca na stranačku politiku, ocjenio je Izvršni direktor Grupe zemalja protiv korupcije (GRECO) Volfgang Rau.

Odgovorajući na pitanje Mreže za razvoj nevladinog sektora (MANS) on je, u pismu u koje su „Vijesti“ imale uvid, kazao da se predlogom zakona o finansiranju političkih partija mora odrediti prag za privatne donatore. Jedino na taj način, kako je kazao, mogu se spriječiti eventualne zloupotrebe.

“Razumijemo da određivanje članarina potpada pod slobodu političkih partija osiguranu članom 53 Ustava Crne Gore, ali zbog potencijala za zloupotrebu ovo pitanje traži nadzor. Iako GRECO nije dao posebne preporuke za ovu oblast, jasno je pozvao za dodatnu pažnju u onome što su identifikovali kao pravnu šupljinu u sistemu finansiranja partija”, navodi se u odgovoru Raua na zahtjev Vuka Maraša direktora monitoring programa MANS-a.

Predlogom zakona o finansiranju političkih partija, koji će se naći pred poslanicima naredne nedjelje, predviđeno je da partije određuju visinu članarine i da o tome obavještavaju Državnu izbornu komisiju (DIK). Osim putem članarina, stranke su dodatna sredstva dobijala i uplatama članova koji su angažovani u državnoj službi. Tako “obični” članovi DPS-a partiji uplaćuju tri odsto od plate, dok članovi upravnih odbora izdvajaju 10 odsto svojih primanja. Za razliku od njih funkcioneri SDP-a partiji uplaćuju 10 odsto.

MANS traži da se isprave propusti

U pismu predsjedniku Vlade i Skupštine Cren Gore Igoru Lukšiću i Ranku Krivokapiću MANS je tražio da se poštuje preporuka GRECO i ispravi propust u zakonu prije nego bude usvojen.

Podsjećajući da je o predlogu zakona traženo mišljenje i Evropske komisije, Maraš je tražio da se ispoštuju preporuke GRECO.

„Postoji problem u činjenici da nisu definisani maksimalni iznosti članarina koje politička partija može da prikupi, što može voditi ka problematičnim postupanjima u praksi. Potpuno je jasno da se preporuke GRECO-a moraju ispoštovati, molim vas da zakonom ograničite članarine koje politička partija može prikupi“, navodi se u pismu Maraša.

On je upozorio da borba protiv korupcije i oblast finansiranja političkih partija ne smiju zavisiti od privatnih interesa, posebno stranaka koje su na vlasti. Oslanjajući se na preporuku GRECO, MANS je predložio da se član 3 zakona dopuni stavom u kojem se navodi da se iznos članarine odredi statutom stranaka i da ne smije biti veći od prosječne zarade na godišnjem nivou.

“Predlažemo da se ograniči ili ukupan iznos koji partija može prikupiti na osnovu članarina, ili da se ograniči iznos pojedinačne članarine koje jedno lice smije uplatiti u jednoj kalendarskoj godini. U suprotnom, ostavlja se veliki prostor koji se može upotrijebiti u koruptivne svrhe, dok se vladajuće partije, zbog partijskog poreza, dovode u neravnopravan položaj sa opozicionim partijama koje tu vrstu sredstava ne mogu da ubiraju”, tvrdi Maraš.

Da tokovi novca u strankama nijesu baš najčistiji, potvrdio je slučaj donacija u DPS-u, jedinoj stranci koja je do sada objavila imena donatora. Spisak je izazvao kontroverze u javnosti zbog sumnji da je vladajuća stranka na taj način prala novac.,

Sumnje da je objavljivanjem spiska centrala DPS-a koristila imena svojih članova da legalizuje novac raznih "biznismena", potvrdili su neki funkcioneri vladajuće stranke upozoravajući da su njihova imena i podaci zloupotrijebljeni.

Slučaj je zaključen povlačenjem spiska sa sajta DIK-a, ćutanjem Državnog tužilaštva i policije i najavama premijera da će u stranci formirati komisiju koja će ispitati cio slučaj.

Bonus video: