Blic: Šta sve opterećuje odnose Crne Gore i Srbije

"Najveći problem na relaciji Srbija- Crna Gora je taj što Crna Gora ima političku elitu koja ima komunističke, “miloševićevske” korjene"
89 pregleda 0 komentar(a)
Tadić i Vujanović, Foto: Arhiva Vijesti
Tadić i Vujanović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 01.07.2011. 09:21h

Odnosi Srbije i Crne Gore, za više od pet godina od kako postoje kao dvije posebne države, nisu napredovali ni za pedalj, a čini se da političke elite sa obe strane malo čine da se bilo šta promjeni, piše beogradski Blic.

Crna Gora, tvrde analitičari, stvara probleme vještačkim građenjem svog identiteta kroz “vulgarno” isticanje razlika u odnosu na Srbiju, dok vlasti u Srbiji nikada neće prihvatiti da je Crna Gora nezavisna i neće oprostiti susjedima priznanje Kosova kao nezavisne države.

Kao najveći problemi do sada su se pojavljivali problem sa Srpskom pravoslavnom crkvom u Crnoj Gori, dvojnim državljanstvima, pritisak crnogorskih vlasti na građane prilikom izjašnjavanja na popisu, jezik... Analitičari, kao i jedna i druga strana kažu da se uzroci traže na pogrešnoj strani.

Miško Vuković iz DPS-a, tvrdi da je suština u tome što se srpska strana ne miri sa crnogorskom nezavisnošću.

" Najveći problem u odnosima dvije države je činjenica da se političke, intelektualne i duhovne strukture nikada nisu pomirile sa pričom da je Crna Gora nezavisna država. Patrijarh Irinej, malo- malo pa kaže da smo mi jedan narod, da je crnogorski jezik magareći... to je suština " kaže Vuković za “Blic”.

Patrijarh Irinej, malo- malo pa kaže da smo mi jedan narod, da je crnogorski jezik magareći... to je suština

Po riječima Vukovića, svi ostali problemi prostiču iz toga.

" Sad mogu reći da je problem što vozovi kasne tri sata, što su nam pruge daleko od evropskih, da ne pravimo koridore, Zakon o dvojnom državljanstvu, ali to su izvedeni problemi. Suština je da je Milo Đukanović i dalje opsesija Srbije i da ćemo, dok to sa sobom ne riješe, mi imati probleme" rekao je Vuković za "Blic".

Opozicija problem vidi unutar Crne Gore:

" Ključni problem je u odnosima unutar Crne Gore. Vlast treba da prestane sa produkovanjem vještačkih podjela, jer njihovu želju da grade i razvijaju svoj posebni nacionalni identitet niko ne dovodi u pitanje.

Suština je da je Milo Đukanović i dalje opsesija Srbije i da ćemo, dok to sa sobom ne riješe, mi imati probleme

Crkva, državljanstva, popis samo su sredstva da se te barijere sve više produbljuju, a sve zbog njihove frustracije" rekao je za “Blic” Predrag Popović iz Narodne stranke.

On navodi da se svi koji su se na popisu izjasnili kao Srbi sada posmatraju kao sumnjiva lica, a vlast optužuje Srbiju što se polovina građana izjašnjava kao Srbi, a za jezik kojim govori imenuje srpski.

" Najveći problem na relaciji Srbija- Crna Gora je taj što Crna Gora ima političku elitu koja ima komunističke, “miloševićevske” korjene i kroz zategnute odnose sa Srbijom prave otklon od svoje prošlosti" kaže za “Blic” Milan Nikolić iz Centra za proučavanje alternativa.

Ključni izazov sa kog se skreće pažnja - organizovani kriminal

Problem nisu ni državljanstva, ni crkva, ni jezik. To su vještački proizvodi nekadašnje političke elite i državne službe, u čemu su ih nove strukture u Srbiji i Crnoj Gori nasljedile, da se ne bi ušlo u suštinu problema, a to je borba protiv organizovanog kriminala.

Najveći problem na relaciji Srbija- Crna Gora je taj što Crna Gora ima političku elitu koja ima komunističke, “miloševićevske” korjene i kroz zategnute odnose sa Srbijom prave otklon od svoje prošlosti

Zato je, po njihovom mišljenju, dobro uvek držati otvoren neki nazovi problem da se pažnja skrene s jednog jedinog, ključnog problema" kazao Blagoje Grahovac, politički analitičar.

To se, kako kaže, vidi kroz sukob sa crkvom, budući da crnogorske vlasti žele posebnu crkvu, a riječ je o crkvenim stvarima koje se ne mogu rešavati nacionalistički.

" I popis je jedna od njihovih metoda. Pokušavaju da unifikuju državu i to rade na nacionalistički način" kaže Nikolić.

Neriješena pitanja

Blic je izdvojio glavna neriješena pitanja koja opterećuju odnose Crne Gore i Srbije

  • Državljanstvo - crnogorsko državljanstvo oduzima se svim građanima koji imaju srpsko
  • Popis - pritisak na građane Crne Gore da se na popisu izjasne kao Crnogorci koji govore crnogorski jezik
  • Crkva - Nastojanje vlasti u Podgorici da formira jedintvenu crkvu, spajanjem Mitropolije crnogorsko-primorske i Crnogorske pravoslavne crkve; odbijanje MUP Crne Gore da izda boravišne dozvole sveštenstvu i monasima SPC
  • Kosovo - Crna Gora priznala nezavisnost preko koje Srbija ne može da oprosti.

Bonus video: