Šef srpske diplomatije u Budvi: Moramo zajedno protiv kriminala

Na ministarskom sastanku Pocesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP) usvojena je regionalna Strategija za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije
0 komentar(a)
Jeremić i Roćen, ministri, Foto: Savo Prelević
Jeremić i Roćen, ministri, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 29.06.2011. 14:19h

Borba protiv organizovanog kriminala je potpuno nemoguća samo na državnom nivou, pa bez saradnje država regiona nema nade za uspjeh na tom polju, ocijenio je srpski šef diplomatije Vuk Jeremić.

Na ministarskom sastanku Pocesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP), kojm je protekle godine predsjedavala Crna Gora, usvojena je regionalna Strategija za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Realizaciju strategije, kako je najavio ministar vanjskih poslova Milan Roćen, nastaviće Srbija koja od sjutra preuzima predsjedavanje inicijativom.

„Borba protiv organizovanog kriminala je prioritet Srbije u predsjedavanju svakom od četiri inicijative ove godine. Smatram da je to dobro jer ćemo moći da koordiniramo planove svih tih inicijativa“, rekao je Jeremić novinarima nakon minstarskog sastanka SEECP-a.

On smatra da postojanje regionalnih struktura otvara prostor za efikasniju borbu protiv organizovanog kriminala.

Na pitanje kakva je bila saradnja na tom polju do sada između Srbije i Crne Gore, Jeremić je kazao da u okviru regionalnih inicijativa takva saradnja nije bila kao jedna od tema: „Zato Srbija to stvalja kao temu, da bi ona bila zajednička za sve nas“.

O bilateralnim odnosima Podgorice i Beograda nije želio da govori „kada je ovdje u funkciji predsjevajućeg Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi“.

Roćen je kazao da je Crnoj Gori na ministarskom sastanku odato veliko priznanje za uspjeh ostavren tokom prethodne godine.

„Izrazili smo zadovoljtsvo procesima u regionu, složili se sa činjenicom da treba uložiti dodatne napore za jačanje politike dobrosusjedstva, regionalne saradnje i stabilnosti“, rekao je Roćen.

Ministri su razgovarali i o ulozi Regionalnog savjeta za saradnju i ocijenili da je potrebno doći do projekata i njihove primjene u veoma važnim oblastima kao što su energetika i infrastrukturni objekti od zajedničkog interesa.

„Ono što je novina, jeste da je danas na ministarskom sastanku bio i predstavnik NVO sketora – generalni sekretar Evropskog pokreta u Crnoj Gori (EPuCG) Momčilo Radulović“, naveo je Roćen i dodao da su to svi pozdravili i izrazili spremnost za jačanaje saradnje sa civilnim sektorom u cjelini.

Bonus video: