Roćen: Crna Gora doprinijela snažnom napretku regiona

"Radujemo se što smo dio zajedničkog uspjeha svih iz regiona jugoistočne Evrope, a vjerujem da smo svi ostvarili napredak tokom protekle godine", kazao je Roćen.
0 komentar(a)
Roćen Budva, Foto: Gov.me
Roćen Budva, Foto: Gov.me
Ažurirano: 28.06.2011. 16:44h

Period crnogorskog predsjedavanja Procesom saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP) obilježen je snažnim napretkom cijelog regiona i pojedinačnim napretkom svih zemalja, ocijwenio je ministar vanjskih poslova Milan Roćen u Budvi na otvaranju 3. godišnjeg sastanka Vijeća za regionalnu saradnju (RCC), u okviru crnogorskog predsjedavanja SEECP-om.

"Ali to nam ne daje za pravo da na marginu istisnemo i brojne probleme i neka otvorena pitanja", kazao je Roćen.

Ministar je poručio da je Crna Gora ozbiljnim i konstruktivnim pristupom predsjedavanju doprinijela intenziviranju saradnje u regionu.

"Radujemo se što smo dio zajedničkog uspjeha svih iz regiona jugoistočne Evrope, a vjerujem da smo svi ostvarili napredak tokom protekle godine", kazao je Roćen.

Šef diplomacije Crne Gore je dodao da će nastaviti da kanališe snažnu političku volju u pravcu aktivnog angažovanja država na jačanju projektne saradnje.

"Svi smo posvećeni ostvarenju dva zajednička spoljno-politička prioriteta za sve države našeg regiona - regionalnoj saradnji i evropskim integracijama", kazao je Roćen.

iOn je istakao da je riječ o jedinstvenom cilju, jer je politika dobrosusjedskih odnosa uslov za šire integracije.

U srijedu se u Budvi održava ministarski sastanak SEECP-a, koji organizauje Crna Gora kao aktuelna predsjedavajuća zemlja Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi.

Na njemu će se razmatrati sprovođenje prioriteta crnogorskog predsjedavanja tokom protekle godine, situacija u jugoistočnoj Evropi, posebno u kontekstu njenog približavanja evroatlantskim integracijama, kao i buduće planirane aktivnosti u sklopu SEECP-a.

Učesnici sastanka raspravljaće i o godišnjem izvještaju o radu Vijeća za regionalnu saradnju.

Bonus video: