Vujanović: Crna Gora i Srbija najbliskije države

Vujanović je rekao da bi bilo "tragično da se u Srbiji dogodi anticrnogorstvo", a u Crnoj Gori antisrpstvo.
77 pregleda 0 komentar(a)
Vujanović u Mađarskoj, Foto: Beta/AP
Vujanović u Mađarskoj, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 27.06.2011. 17:03h

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović ocijenio je da Crna Gora i Srbija treba da budu "dve najbliskije države, ne samo u regionu, nego i globalno"."Zaboravljamo da i braća nekada imaju različite interese, pa se udalje, ali sa obavezom da, upravo zbog bliskosti, to brzo i prevaziđu", rekao je Vujanović za sjutrašnje Večernje novosti.Crnogorski predsjednik je dodao da ima "sadržajnu, konstruktivnu i prijateljsku komunikaciju" sa predsjednikom Srbije Borisom Tadićem.Vujanović je rekao da bi bilo "tragično da se u Srbiji dogodi anticrnogorstvo", a u Crnoj Gori antisrpstvo.

Prema njegovim riječima, potrebno je da dvije zemlje jačaju privrednu saradnju.

Zaboravljamo da i braća nekada imaju različite interese, pa se udalje, ali sa obavezom da, upravo zbog bliskosti, to brzo i prevaziđu

Predsjednik Crne Gore je pozdravio hapšenje haškog optuženika Ratka Mladića i ocijenio to kao "veliko ohrabrenje" za put Srbije ka EU."Ubeđen sam da će se ispunjenje te obaveze adekvatno vrijednovati, da će Srbija dobiti status kandidata i ući u pregovarački proces (sa EU)", rekao je on.

Velika Albanija ne prijeti Crnoj Gori

Prema njegovim riečima, Crnoj Gori ne prijeti "velika Albanija"."Crna Gora je afirmisala vrijednosti građanske države, a albanske nacionalne partije i Albanci doživljavaju Crnu Goru kao svoju državu. Crna Gora im omogućava puno ostvarenje i očuvanje nacionalnog identiteta na nivou najviših standarda.

Zato sam ubjeđen da ne postoji bilo kakav rizik koji bi bio suprotan interesima Crne Gore", rekao je Vujanović.

Albanske nacionalne partije i Albanci doživljavaju Crnu Goru kao svoju državu

Dodao je da je uslov Crne Gore za razmjenu ambasadora sa Kosovom priznanje tamošnje crnogorske zajednice."Prema popisu iz 1981. godine, nakon albanske i srpske, crnogorska zajednica bila je po brojnosti treća na Kosovu. Sada, uz Srbe, svoje autentične predstavnike u parlamentu Kosova imaju i Bošnjaci, i Turci, i Romi i Aškalije, i Egipćani, i Goranci. Svi sem - Crnogoraca", ukazao je Vujanović.

Bonus video: