U kuloarima EU sve češće se govori o datumu pregovora za Crnu Goru

Đorkoš je upozorio da će budući pregovori sa nekom zemljom Zapadnog Balkana biti teški i dugi
52 pregleda 0 komentar(a)
Doris Pak, Foto: Arhiva "Vijesti"
Doris Pak, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 27.06.2011. 10:48h

Crna Gora bi do kraja godine mogla dobiti datum pregovora sa Evropskom unijom koji će biti dugi i teži od onih koje su vodile Hrvatska i nove članice zbog čega bi, u najboljem slučaju, tek 2018. mogla postati dio elitnog kluba.

U kuloarima evropskih institucija sve češće se govori da bi Crna Gora do kraja godine trebalo da dobije datum pregovora sa Evropskom unijom.

Izvori iz Evropske komisije koji rade na crnogorskom dosijeu, kažu da Crna Gora “jako dobro napreduje” i da je “situacija vrlo povoljna”.

U Briselu smatraju da će, kada je riječ o Crnoj Gori, mnogo toga zavisiti od ambijenta koji će vladati oko Hrvatske i njenog zaključenja pregovora

Peter Đorkoš, ambasador Mađarske u Briselu čija zemlja predsjedava EU do kraja juna, ipak, bio je rezervisan kada je u pitanju mogućnost da Crna Gora dobije datum pregovora do kraja godine: “Mnogo jasnija situacija biće u oktobru, kada izađe izvještaj o napretku kandidata”.

U Briselu smatraju da će, kada je riječ o Crnoj Gori, mnogo toga zavisiti od ambijenta koji će vladati oko Hrvatske i njenog zaključenja pregovora.

“Ako će ambijent oko Hrvatske biti povoljan, optimističan, tada će se to preliti na region i jako će se povećati šansa da dođe do političke odluke da se Crnoj Gori da datum pregovora”, rekao je nedavno Đorkoš na marginama jedne konferencije posvećene Hrvatskoj, koje su ovog mjeseca, kad Zagreb zaključuje pregovore, učestale.

Đorkoš je tada i upozorio da će budući pregovori sa nekom zemljom Zapadnog Balkana, biti teški i dugi.

“Pregovori će biti sve teži. Naši (mađarski) su bili teški, ali lakši od hrvatskih, naredni će biti još teži. Takva je logika procesa”, rekao je on.

Svi se vesele pregovorima Crne Gore

Na pitanje “Vijesti” da li će nakon primanja Hrvatske da uslijedi duža pauza u proširenju EU, evropska parlamentarka Doris Pak, koja je i dugogodišnji izvjestilac EP za bivše jugoslovenske zemlje i Albaniju, rekla je da je “realno da će put da bude dug”.

Srbija je isporučila Mladića, ali, ipak, nije završila posao jer u Hag mora poslati još jednog otpuženo

“Ne izgleda da će Makedonija brzo da dobije datum pregovora, koji čeka pet godina, jer je koči Grčka. Oni idu nadolje, ne nagore.

Srbija je isporučila Mladića, ali, ipak, nije završila posao jer u Hag mora poslati još jednog otpuženog. Ali, njen pravi problem je odnos sa Kosovom. Srbija će pregovore vjerovatno otvoriti, ali za ozbiljno napredovanje u integracijama traži se vrlo prijateljski odnos sa susjedima.

Kada je riječ o Albaniji, ona ima previše unutrašnjih političkih problema da bi u dogledno vrijeme otvorila pregovore. Pregovore će, dakle, da započne Crna Gora i tome se svi veselimo.

Ali, objektivno, oni će da teku sporo, jer je evropska legislativa, njeno usvajanje i primjena, ogroman posao, a zemlja i njena državna administracija su male”, navela je Pak.

U narednih pet-šest godina samo Hrvatska

Ona je dodala da se, kada je riječ o pauzi u proširenju EU, govori o razdoblju od otprilike pet-šest godina.

"Neka se Hrvati sjete koliko su svima išli na živce Slovenci kada su za sebe govorili kako su oni Evropljani"

“Toliko je, uostalom, pregovarala Hrvatska. U narednih pet-šest godina nećemo sigurno primiti nijednu balkansku zemlju, osim Hrvatske. To je dakle pauza u odnosu na Zapadni Balkan, ali proces proširivanja će se nastaviti. Za to vrijeme neke od zemalja Zapadnog Balkana biće u procesu pregovora, a nadam se da ćemo primiti Island”, rekla je Pak.

Ona je kazala da je presrećna što je Hrvatska završila pregovore o članstvu, ali je preporučila toj državi da susjedima ne govori kako je ona model za proširenje.

“Neka se Hrvati sjete koliko su svima išli na živce Slovenci kada su za sebe govorili kako su oni Evropljani, a vi drugi, s kojima su bili u bivšoj državi, da to niste. Potrebno će biti i skromnosti i suzdržanosti.

Nije to više bivša Jugoslavija. To su samostalne države i ono što Hrvatska može najbolje da učini jeste da mirno, prijateljski, pomaže, ali ne da se pravi važna, da je sada ona neki model”, rekla je Doris Pak.

Bonus video: