Prvi put u Crnoj Gori ustanovljen institut lobiranja i njegovih mehanizama

Ministar finansija, Milorad Katnić, rekao je da taj akt pripada grupi antikoruptivnih zakona
0 komentar(a)
Miloran Katnić, Foto: Boris Pejović
Miloran Katnić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 23.06.2011. 20:15h

Crnogorska Vlada utvrdila je Predlog zakona o lobiranju, kojim se prvi put u Crnoj Gori ustanovljavaju institut lobiranja i njegovi mehanizmi, javlja MINA.

Ministar finansija, Milorad Katnić, rekao je da taj akt pripada grupi antikoruptivnih zakona kojim se precizira način na koji će se lobiranje organizovati i vršiti u našem sistemu.

“Poslovi koji se tiču zagovaranja određenih politika i interesa treba da budu rađeni transparentno i da se prikažu, što propisuje Zakon o lobiranju”, naveo je Katnić nakon sjednice Vlade.

Katnić je dodao da su važnost ovog zakona prepoznale zemlje regiona

Prema njegovim riječima, institut lobiranja je prepoznat prije svega u državama Komonvelt sistema, a sve više i u zemljama Evropske unije.

“To što je tema zakona do sada je rađeno mimo regultive, manje transparentno i na način koji nije prepoznat u razvijenim demokratijama”, pojasnio je Katnić.

On je dodao da su važnost ovog zakona prepoznale zemlje regiona, tako da je Vlada, uz komunikaciju sa ekspertima Evropske komisije, smatrala da je dobro da to zakonske rješenje bude ugrađeno i u domaći pravni sistem.

Bonus video: