Ako ih ne podrži opozicija, SDP prijeti iz prazne puške

SDP se protivi namjeri Vlade i vrha DPS-a da promijeni ugovor sa A2A, koji je tražio od Vlade da mu pomogne da se kvalifikuje da za četiri godine kupi većinski dio EPCG.
55 pregleda 0 komentar(a)
skupstina, Foto: Zoran Đurić
skupstina, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 14.05.2011. 14:35h

Ukoliko Demokratska partija socijalista bude istrajavala da revidira ugovor sa italijanskom kompanijom A2A, Socijaldemokratska partija tražiće skraćenje mandata Skupštine Crne Gore i samim tim raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora, saopšteno je “Vijestima” iz rukovodstva SDP-a.

SDP se protivi namjeri Vlade i vrha DPS-a da promijeni ugovor sa A2A, koji je tražio od Vlade da mu pomogne da se kvalifikuje da za četiri godine kupi većinski dio Elektroprivrede Crne Gore.

Čelnici dviju stranka o tome su raspravljali prošlog ponedjeljka, ali DPS nije uspio da dobije saglasnost manjeg koalicionog partnera za zahtjev italijanske kompanije. DPS očekuje da SDP sljedeće sedmice odgovori na njihov predlog zaključaka o načinu promjene ugovora.

Krivokapić: Radije ću napustiti politiku

Šef parlamenta i SDP-a Ranko Krivokapić u srijedu je u parlamentu , u neformalnom razgovoru sa dijelom poslanika iz opozicionih stranaka, kazao da će radije napustiti politiku nego dati saglasnost na projekat koji bi značio da će Crna Gora izgubiti kontrolu nad najvažnijim resursom svake države.

U vrhu SDP-a vode se intenzivne konsultacije o daljim koracima i pronalaženju rješenja, s tim što je ta stranka rezolutna da ni u jednoj varijanti ne smije dopustiti modifikaciju ugovora koji bi olakšao A2A da postane većinski vlasnik u EPCG.

Ukoliko SDP bude željela nove izbore, treba joj podrška kompletne opozicije, što je jedini način da nadglasa 34 DPS poslanika u Skupštini.

Medojević: Vanredni izbori jedini spas

Lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević ocijenio je da su vanparlemntarni izbori jedini spas.

Komentarišući informaciju da će SDP možda tražititi skraćenje mandata Skupštine, Medojević je kazao da vanredne parlamentarne izbori treba što prije raspisati.

“Napravljena je ogromna šteta i jedina nada i šansa su vanredni izbori, promjena vlasti i dolazak poštene patriotske vlade koja će se boriti za interese države Crne Gore”, rekao je Medojević agenciji MINA.

On je rekao da ne postoji nijedan pravni mehanizam kojim bi država mogla da zaštiti svoje interese u ugovoru sa A2A.

“Mehanizmi za zaštitu nijesu ugrađeni u ugovor i ostavljene su ogromne mogućnosti da italijanska strana podnosi međunarodne arbitraže i traži reviziju ugovora.Jedina šansa su vanredni izbori koji bi doveli do promjene vlasti koja bi efektuirala krivičnu prijavu koju je zbog zloupotrebe službenog položaja u privatizaciji EPCG podnio PZP”, rekao je on.

Bonus video: