Premijerski sat: Lukšiću možeš li i dalje da vodiš Vladu?

Snežana Jonica iz SNP-a pitaće Lukšića kako ocjenjuje rad ministarstava koja vodi SDP.
0 komentar(a)
Lukšić, Foto: Boris Pejović
Lukšić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 10.05.2011. 07:03h

Zamjenik predsjednika Nove srpske demokratije Goran Danilović tražiće od premijera Igora Lukšića da pojasni da li je nakon sukoba sa ministrima iz Socijaldemokratske partije sposoban da vodi Vladu.

Danilović je u pitanju, koje će postaviti Lukšiću na današnjoj sjednici posvećenoj premijerskom satu, ocijenio da je Vlada u ozbiljnoj krizi i da Lukšić treba da podnese ostavku.

Podsjećajući Lukšića da su ministri iz SDP-a ocijenili da Vlada nije sposobna da sprovodi odluke, nakon formiranja Komisije koja je trebalo da pripremi izvještaj i predloži rješenje u vezi s gradnjom crkve Aleksandra Nevskog na Svetom Stefanu.

Bojkot rada Vlade, smatra Danilović, doveo je u pitanje Lukšićev premijerski autoritet.

Bojkot rada Vlade, smatra Danilović, doveo je u pitanje Lukšićev premijerski autoritet

“S obzirom na to da ste zaprijetili razrješenjem ministara koji tako postupaju, a da od toga nema ništa, s obzirom na to da imamo krizu Vlade i vladajuće koalicije smatrate li da je politički pošteno i racionalno da vratite mandate ili makar zatražite da se glasa o povjerenju vašem kabinetu”, navodi se u Danilovićevom pitanju.

Snežana Jonica iz SNP-a pitala je Lukšića kako ocjenjuje rad ministarstava koja vodi SDP, ocjenjujući da Crna Gora još nema podatke o državljanstvu preko 32.000 birača koji se nalaze na biračkim spiskovima, a nijesu regulisali pitanje državljanstva.

Ona je ocijenila da Ministarstvo unutrašnjih poslova nikada nije pokušalo da evidentira ljude koji imaju prebivalište u Crnoj Gori, a nemaju crnogorsko državljanstvo.

Dok Milutina Simovića iz DPS-a interesuje da li je realno da izmjene zakona o radu budu usklađene sa tripartitnim socijalnim dijalogom, šef poslaničkog kluba Bošnjačke stranke Suljo Mustafić pitao je premijera kada Vlada planira da organizuje popis dijaspore iz Crne Gore.

Predsjednika PzP Nebojšu Medojevića interesuje zbog čega je Vlada pomagala veliki broj privatnih kompanija koje su imale finansijske probleme

Podsjećajući da su na popisu stanovništva, organizovanom u aprilu, prikupljani samo osnovni podaci o dijaspori, Mustafić je upozorio da iseljenici moraju biti popisani na adekvatan način.

“Popisom dijaspore pokazalo bi se koliko, zaista, naših iseljenika živi van Crne Gore. Vjerovatno bi se njime potvrdilo ono što odavno znamo i ukazujemo – da za te ljude treba uraditi mnogo više kako bi im se pomoglo u očuvanju identiteta”, smatra Mustafić.

Predsjednika PzP Nebojšu Medojevića interesuje zbog čega je Vlada pomagala veliki broj privatnih kompanija koje su imale finansijske probleme.

“Imajući u vidu da je globalna finansijska kriza, dobrim dijelom, nastala zbog problema državnih garancija privatnom sektoru, da li smatrate da postoji opasnost od sličnog scenarija i u Crnoj Gori”, navodi se u pitanju predsjednika PzP-a.

Šef poslaničkog kluba SDP-a Borislav Banović pitaće Lukšića koliki je udio državnih taksi i poreza u cijeni naftnih derivata i da li je moguće da se one smanje.

Poslanički klub albanskih stranaka pitaće Lukšića da li su sve opštine uradile sistematizaciju lokalnih uprava, kao i zbog čega se mjesecima ne izmiruju obaveze prema zaposlenika u nekim opštinama.

Što je sa švercom?

Dok poslanika PzP-a Koču Pavlovića interesuje da li će ministar policije predložiti da Veselin Veljović ostane na mjestu šefa policije, Medojević će pitati ministra pravde Duška Markovića koliko će slučaj prekograničnog šverca nafte sa Kosovom uticati na ispunjavanje sedam uslova Evropske komisije.

Predrag Bulatović (SNP) pitaće Markovića o danima provedenim u Agenciji za nacionalnu bezbjednost (ANB).

Njega interesuje da li je u toku 2004. godine Vasilije Mijović radio u Agenciji ili policiji. “Da li je na poslovima u ANB-u ili policiji imao zaduženje da pravi zabilješke, analize i informacije, i da li je ta dokumenta dostavljao starješinama”, navodi se u Bulatovićevom pitanju bivšem šefu ANB-a.

Bonus video: