Marović važan za funkcionisanje vladajuće partije

On je funkcioner koji ima jako dobru socijalnu mrežu unutar DPS-a, funkcioner koji je vrlo važan igrač u predizbornim i izbornim utakmicama", rekao je Bešić.
62 pregleda 0 komentar(a)
Miloš Bešić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Miloš Bešić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 06.05.2011. 06:31h

Odluka Glavnog odbora Demokratske partije socijalista (GO DPS) da predloži Svetozara Marovića za potpredsjednika stranke, potvrđuje da je on još važan za funkcionisanje partije, ocijenio je profesor Fakulteta političkih nauka (FPN) Miloš Bešić.

"Marović je jedan vrlo ozbiljan i efikasan političar, koji je vrlo važan za funkcionisanje DPS-a iznutra. On je funkcioner koji ima jako dobru socijalnu mrežu unutar DPS-a, funkcioner koji je vrlo važan igrač u predizbornim i izbornim utakmicama", rekao je Bešić "Vijestima".

"Marović je jako iskusan političar i on zna da bi tako mogao samo trenutno da nanese štetu partiji, ali da to dugoročno prosto ne bi moglo da opstane".

Sa stanovišta pragmatike, precizira Bešić, želi se da Marović ostane tu i da mu se omogući da i dalje radi to što radi dobro:

"Tu negdje mislim da treba tražiti odgovor na pitanje zašto gospodin Marović ostaje".

Na pitanje da li se takvo odlukom pokušalo spriječiti cijepanje partije, Bešić je odgovorio negativno.

"Marović je jako iskusan političar i on zna da bi tako mogao samo trenutno da nanese štetu partiji, ali da to dugoročno prosto ne bi moglo da opstane. DPS je suviše dugo na vlasti, 20 godina, da bi akcija bilo kog pojedinca mogla na bilo koji način da dovede u pitanje njen integritet", kazao je Bešić.

To govori, tvrdi on, da javnost nikad do kraja ne može da ima uvid u način na koji iznutra funkcioniše DPS.

"Nije jasno ni koji su to sve aduti na osnovu kojih oni između sebe pregovaraju, dogovaraju i zauzimaju određene pozicije", kazao je Bešić.

Moguće da je i kompenzacija

Komentarišući nova dešavanja u vladajućoj partiji, on je naveo da se o razlozima odluke GO može samo spekulisati, ali da je za njega najvjerovatnije objašnjenje to što je Marović dobro radio u partiji. On je rekao da stvari treba posmatrati u svjetlu činjenice da je Marović bio marginalizovan u posljednje vrijeme.

Marović je, krajem prošle godine, podnio ostavku na mjesto potpredsjednika Vlade iz koje je u isto vrijeme otišao sa šefom partije i tadašnjim premijerom Milom Đukanovićem.

Samo nekoliko dana nakon toga, u aferi Zavala uhapšen je njegov brat Dragan Marović, koji je bio potpredsjednik Opštine Budva kao i gradonačelnik tog grada Dragan Kuljača.

Jedna od mogućih interpretacija odluke GO DPS-a, smatra Bešić, moguća je i kompenzacija “za sve ono što je, uslovno rečeno, DPS njemu radio”.

"Jedna interpretacija može biti vrlo jednostavna, a to je da ne postoji principijelnih razloga da Marović ne ostane potpredsjednik DPS-a. On je dugo bio jedan od tri ključna čovjeka DPS-u kome treba priznati sve zasluge za ono što je partija ostvarila i prema tome njega treba staviti na to mjesto", rekao je Bešić.

On je ukazao i na kulturološku interpretaciju koja se sastoji u gledanju - "mi našeg čovjeka moramo da štitimo i ne možemo da se odreknemo njega, bez obzira na to kakav je i šta je on".

Važno mu je da ostane u igri

Iako je nesporno da je Marović u posljednjem periodu marginalizovan što se tiče donošenja odluka, moguće je da se situacija promijeni.

“U politici imate uspona i padova... Mislim da je to način na koji Marović razmišlja”, rekao je Bešić.

On je objasnio da misli da je za Marovića jako važno da ostane u igri, a vremenom mogu kockice da se preslože i da on vrati onu vrstu moći i uticaja koji je imao ranije.

“Sada je nesumnjivo njegova moć prilično marginalizovana, ali njegov potencijal u smislu posjedovanja i manifestacije političke moći jako je velik. Tako da ja mislim da on prosto želi da opstane politički na ovoj ili bilo kojoj drugoj funkciji koja bi mu omogućila da, sa malom promjenom okolnosti, ponovo vrati uticaj i moć, ili makar dio, koji je imao prije nekoliko godina”, rekao je Bešić.

Bonus video: